Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismUniunea Cineaștilor din România: Integrala filmelor lui Alexandru Tatos


     În luna martie, au fost organizate două evenimente legate de opera și personalitatea lui Alexandru Tatos: În Memoriam Alexandru și Liana Tatos, apoi Integrala Alexandru Tatos. Cele două evenimente au fost organizate de Uniunea Cineaștilor din  România, la inițiativa președintelui Laurențiu Damian și a lectorului univ. Iulia Murgu de la UNATC.
     S-au împlinit 30 de ani de la dispariția regizorului, care era născut pe 9 martie. În toți acești ani, până în 2019, Liana Tatos avea casă deschisă, în 31 ianuarie, pentru prietenii familiei.
     În perioada 9-13 martie, la Cinemateca Eforie, au fost programate filmele regizate de Tatos: Duios Anastasia trecea, Mere roșiiRătăcireCasa dintre câmpuriSecvențeFructe de pădureÎntunecareSecretul armei secreteCine are dreptate.  Pelicula Secvențe este pe locul 5 în clasamentul celor mai bune filme românești din toate timpurile, realizat în 2008.
     La gala de deschidere a Integralei a fost proiectat Duios Anastasia trecea, realizat în 1979 pe un scenariu al lui Dumitru Radu Popescu. Au vorbit despre Tatos foștii lui colaboratori: directorul de fotografie Florin Mihăilescu, monteurul Mircea Ciocîltei, sunetistul Horea Murgu.
 
Actorul Ștefan Velniciuc ne-a împărtășit amintiri din tinerețe, când era coleg cu Alexandru Tatos la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”IL Caragiale” (UNATC).
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu

Tags: alexandru tatos, duios anastasia trecea film, florin mihailescu, horea murgu, laurentiu damian, mircea ciociltei, uniunea cineastilor din romania

Comments: