REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmUniunea Cineaștilor din România: ”In Memoriam Alexandru și Liana Tatos”


     ”Alexandru Tatos este deja statuie”, a spus Florin Mihăilescu despre regizorul cu care a colaborat mulți ani și a fost prieten. ”De Liana Tatos ne este încă dor”, a continuat el mărturisirea.
     Pe 31 ianuarie, începând cu 1990, Liana Tatos (1953-2019) avea ”casă deschisă” pentru prietenii lui Alexandru Tatos. Acum, când nici ea nu mai este, la Cinemateca Union a avut loc un eveniment In Memoriam pentru ei.
     Organizat de Uniunea Cineaștilor din România la inițiativa Iuliei Murgu, lect.univ.UNATC, și a lui Laurențiu Damian, președinte UCIN, momentul a cuprins proiecțiile a două filme – Mere roșii și Secvențe..., și a adunat mare parte dintre colaboratorii și prietenii regizorului și ai soției sale. După vizionare, membrii echipelor au participat la evocare, moderată de criticul de film Cristina Corciovescu, prietenă a familiei Tatos și autoarea site-ului alexandrutatos.ro
     Au venit la întâlnire actorii Emilia Dobrin, Constantin Drăgănescu, Mircea Diaconu, Angela Stoenescu, directorul de fotografie Florin Mihăilescu și scenografa Svetlana Mihăilescu, sunetistul Horea Murgu. Vivi Drăgan Vasile a adus o candelă pentru Alexandru și Liana Tatos, iar criticul de film Dana Duma a vorbit despre clasarea pe locul 5 a filmului Secvențe... în Topul celor mai bune filme românești din toate timpurile. Criticul de film Magda Mihăilescu a povestit despre întâlnirile ei cu regizorul, iar Corina Șutea a spus că pelicula Secvențe... a deschis drumul către organizarea Festivalului Making Waves la New York. Au participat la eveniment și regizorul Mircea Daneliuc și actrița Cecilia Bârbora.
     Angela Stoenescu, care a interpretat rolul Suzi, asistenta doctorului Mitică Irod (Mircea Diaconu) în Mere roșii, a rememorat întâlnirea cu Alexandru Tatos, care i-a schimbat radical viața. Actrița a primit Premiul ”Alexandru Tatos” din partea Uniunii Cineaștilor din România, un măr roșu, oferit în ultimii ani la inițiativa Lianei Tatos.

     La MeCEFF 2014, Liana Tatos a fost prezentă la Retrospectiva Alexandru Tatos, organizată de președintele festivalului Radu Gabrea și directorul artistic Victoria Cociaș.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
 
(8.02.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alexandru tatos, in memoriam alexandru tatos, liana tatos, mere rosii film, secvente film, uniunea cineastilor din romania

Opinii: