Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism„De ce au dispărut dinozaurii”, selecționat la Arouca IFF (Portugalia) și Sedicicorto IFF (Italia)


     Scurtmetrajul studenţesc De ce au dispărut dinozaurii a fost selecţionat în competiţiile oficiale ale festivalurilor Arouca (11-13 septembrie 2015) şi Sedicicorto (8-17 octombrie 2015).

     De ce au dispărut dinozaurii este regizat de Mihai Ghiţă, după un scenariu scris de Simona Sava pentru un exerciţiu de la cursul de producţie, din cadrul masterului de scenaristică (UNATC). „Filmul e o comedie care încearcă să spună ceva despre pudoarea românilor când vine vorba de sexualitate. Copilul unui cuplu cu vederi liberale, ambii profesioniști în industria de publicitate, cotrobăie în dulapul părinților și găsește o cutie cu prezervative. A doua zi, la școală, face balonașe împreună cu colegii. Scenariul filmului mizează pe faptul că sursa de umor va fi generată nu atât de joaca elevilor de clasă primară (nu cred că au mai mult de 8 ani, copiii), ci de fâstâceala celor trei adulți când se văd confruntați cu nevoia de a explica ce înseamnă sexul.” (AaRC.ro)
     Despre participarea recentă la Filmul de Piatra (27-30 august 2015), la care a câștigat o Mențiune pentru scenariu, Simona spune că i-a adus una dintre cele mai plăcute vizionări cu public, mai ales pentru că îi place să revadă filmele împreună cu spectatorii: „Pot să-mi dau seama dacă punctele cheie ale filmului rămân constante pentru oricine și dacă am intuit momentele cu care lumea empatizează. Sper să am aceeași impresie și la festivalul din Italia.”
     Proiecțiile de la Piatra au fost organizate la Cinematograful Dacia Panoramic, un loc care care se ține cu greu activ în contextul problemelor pe care sălile de cinema le au în toată țara. „Am văzut acolo un demers demn de o cruciadă fără arme, dusă din dragoste pentru film și din respect pentru public. Mi-ar plăcea să aud că sentimentul este mutual, pentru că și publicul poate contribui la salvarea cinematografului, pe lângă oamenii care gravitează în jurul lui și încearcă să păstreze filmele acolo unde le este locul: pe marele ecran”, spune Simona.
     De ce au dispărut dinozaurii a mai rulat la Festivalul Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit 2014, Festivalul Internaţional de Film Cluj Shorts 2015, Sehsüchte International Student Film Festival 2015 și la Festivalul Internaţional de Film DaKINO 2015 și la Arkadia, unde echipa AaRC a stat de vorbă cu Simona Sava despre producția filmului.
     Simona Sava tocmai a terminat post-producția scurtmetrajului Plan B, pe care se pregătește să-l lanseze.
     Detalii: Arouca IFF // Sedicicrto IFF
 

Tags: andreea bibiri, de ce au disparut dinozaurii film, mihai ghita, scurtmetraje romanesti, simona sava

Comments: