”De ce au dispărut dinozaurii”: pudoare, sexualitate și ce le spun părinții copiilor
de Andra Petrescu
În primul week-end al lunii iulie 2015, filmul De ce au dispărut dinozaurii? a rulat în competiția de scurtmetraje studențești a Festivalului de Film Arkadia, Băicoi, județul Prahova. Aici, am stat de vorbă cu Simona Sava, producătoarea și scenarista filmului, despre cum a fost experiența de producție pentru ea, care sunt avantajele unui film studențesc și cum faci să le explici părinților că e în regulă să-și lase copiii să se joace cu un prezervativ pentru filmul tău. Altfel, Simona a regizat de curând unul dintre scenariile ei și a descoperit că se simte mai aproape de meseria de scenarist. Scurtmetrajul e o comedie care încearcă să spună ceva despre pudoarea românilor când vine vorba de sexualitate. Copilul unui cuplu cu vederi liberale, ambii profesioniști în industria de publicitate, cotrobăie în dulapul părinților și găsește o cutie cu prezervative. A doua zi, la școală, face balonașe împreună cu colegii. Scenariul filmului mizează pe faptul că sursa de umor va fi generată nu atât de joaca elevilor de clasă primară (nu cred că au mai mult de 8 ani, copiii), ci de fâstâceala celor trei adulți când se văd confruntați cu nevoia de a explica ce înseamnă sexul. Așadar, dacă la începutul filmului mama critică practica românească de a trimite copilul la slujba de la biserică împreună cu clasa (înțelegem că nu și-ar dori ca fiul ei să fie îndoctrinat), altfel își pune problema când descoperă că motivul pentru care a fost convocată de învățătoare este o discuție despre sexualitate. Acum e momentul să apeleze la poveștile clasice despre cum se fac copiii sau cel mult să le actualizeze. Convingerile progresiste ale celor doi publicitari sunt dezarmate și începe o negociere cu învățătoarea despre cum să le explice că „mama plus tata plus iubire plus prezervativ egal fără frățior”.
Simona Sava a urmat programul Masterului de Scenaristică din cadrul UNATC I.L. Caragiale, București (2013-2015). În cadrul cursului de producție, Simona a făcut filmul ca exercițiu de an, în colaborare cu Mihai Ghiță, un fost absolvent al secției de regie de la UNATC. Filmul a mai rulat la Festivalul Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit 2014, Festivalul Internaţional de Film Cluj Shorts 2015, Sehsüchte International Student Film Festival 2015 și la Festivalul Internaţional de Film DaKINO 2015.
În cadrul Festivalului DaKINO, echipa Aarc a stat de vorbă cu Simona Sava și directorul de imagine al filmului, Andrei Oană, despre provocările unui scurtmetraj studențesc cu buget redus.
Imagine: Dan Țuculescu