Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism“Scor alb”: Misterioasa din taxi


     Scor alb de Marius Olteanu a deschis primul program de scurtmetraje prezentat în cadrul Zilelor Filmului Românesc la TIFF 2015. Prima impresie a fost de deja vu pentru că aminteşte de filmul lui Radu Jude, Dimineaţa. Şi acolo protagonista era o femeie într-un moment de cumpănă emoţională, care străbate Bucureştiul cu taxiul, iar singurul martor al tulburării ei este şoferul. Şi acolo drumul era deviat la un moment dat spre un spital.
     Luate la bani mărunţi cele două filme se deosebesc însă fundamental şi nu numai pentru că unul se petrece dimineaţa (de unde şi titlul) şi celălalt pe parcursul unei nopţi. Principala deosebire este că în timp ce în filmul lui Jude totul e clar ca lumina zilei – o femeie cam mahalagioaică pleacă de acasă după o ceartă cu partenerul ei de viaţă, dar evadarea nu durează decât câteva ore şi se încheie cu revenirea la domiciliu -, în Scor alb toate lucrurile sunt şi rămân nebuloase. Dana (Ioana Flora), o persoană distinsă şi elegantă, convinge un taximetrist (Alexandru Potocean) reticent (eufemism pentru brutal şi mitocan) să o conducă de la gară şi până acasă, deşi la telefon declară unui interlocutor (cel mai probabil bărbatul ei) că se află la hotel. Nu e grăbită să ajungă la destinaţie (deşi putem presupune că vrea să-şi prindă bărbatul în flagrant) şi preferă drumul cel mai lung, ceea ce se şi întâmplă pentru că traficul e blocat de un meci. Ajunsă, în sfârşit, pregetă să intre în bloc şi-l roagă pe şoferul devenit între timp cooperant să stea cu ea toată noaptea, evident contra cost. Ceea ce se şi întâmplă: cei doi petrec o noapte albă, aproape în tăcere, întreruptă doar de un mic episod spitalicesc când un vecin îi somează să-i ducă la maternitate nevasta aflată în travaliu. Povestea cu flagrantul rămâne doar o ipoteză. Empatia şoferului cu misterioasa şi discreta doamnă se naşte cam din senin, dar cel puţin aflăm că pe el în cheamă Alex.
     Parcă între cele două felii de viaţă e de preferat cea simplă şi anodină din Dimineaţa decât acest confecţionat Scor alb, care vrea cu tot dinadinsul să te bage în ceaţă şi te lasă acolo.
Imagine: Dan Ţuculescu

 

Tags: dimineata film, marius olteanu, next film festival 2015, radu jude, scor alb film, scurtmetraje romanesti, zilele filmului romanesc la tiff 2015

Comments: