Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



„Soldații. Poveste din Ferentari”, apreciat de presa internațională


     Soldații. Poveste din Ferentari, regizat de Ivana Mladenović, a fost apreciat de presa internațională, după prezentarea în competiția Festivalului de la San Sebastián 2017, drept un debut „în forță”, „un excelent moment al cinematografiei românești”, care trebuie inclus în palmaresul ediției de anul acesta a evenimentului, care se va încheia pe 30 septembrie.
     Ziarul El Mundo titrează că Soldații. Poveste din Ferentari este sincer și îndrăzneț. „Contează nu atât de mult partea dură care se vede, ci delicatețea care se intuiește. Aici camera de filmat a lui Mladenovic ridică un univers. Este vorba despre o lume murdară care, așa cum este de imaginat, lasă urme. De neșters”.
     „Această bombă cinematografică românească, Soldații, a stabilit noi previziuni: palmaresul trebuie să includă acest excelent moment al cinematografiei românești,” scrie Fotogramas.es. „Este o strălucită carte de vizită care promite un viitor plin de premii și recunoaștere internațională (…) Soldații este un candidat serios la Premio Sebastiane”.
În viziunea Screen International, Ivana Mladenovic își face debutul „în forță” în lungmetraj cu această poveste de dragoste dintr-un cartier sărac al Bucureștiului.
     „Debutul Ivanei Mladenovic reprezintă realismul social românesc cu chenar etnografic, dar este și o poveste de dragoste dintre doi heterosexuali în aparență, între care se creează o legătură neașteptată. (...) Regizoarea ia foarte în serios structurile sociale și condițiile de viață din Ferentari,” mai notează Screen Daily.
     Presa spaniolă susține că „niciunul dintre filmele lansate anul acesta nu a abordat subiectul relațiilor dintre persoane de același sex cu delicatețea sinceră cu care a făcut-o Ivana Mladenovic în lungmetrajul de debut, Soldații. Poveste din Ferentari”.
     Cineuropa notează: „Filmul promovează o poveste care, îndrăzneț, merge acolo unde niciun alt regizor român nu a mers vreodată. (...) O poveste de dragoste între homosexuali și un comentariu social la adresa inegalității de șanse, Soldații este un amestec captivant de documentar și ficțiune, ajutat de faptul că actorul principal, Adrian Schiop, joacă o versiune ficționalizată a lui, după ce a scris scenariul împreună cu Mladenovic, bazat pe romanul lui  autobiografic”.
     Filmul va fi lansat în cinematografele românești pe 2 februarie 2018, fiind distribuit în România de microFILM, iar la nivel internaţional de Beta Cinema.
     Detalii: Facebook
(30.09.2017)

Tags: adrian schip, festivalul de film san sebastian 2017, hi film productions, ivana mladenovic, soldatii poveste din ferentari film

Comments: