REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmSoldații. Poveste din Ferentari (2017)

Soldiers

119 min. - Dramă - N 15 - 02.02.2018

Sinopsis : Adi, un antropolog de 40 de ani, părăsit de curând de iubita lui, care se mută în Ferentari pentru a documenta un doctorat despre manele. Acolo, îl întâlnește pe Alberto, un rom sărac, fost pușcăriaș, care promite să-l ajute să cunoască cântăreți. Destul de repede, cei doi încep o relație, în care Adi îl hrănește pe Alberto cu planuri improbabile de ieșire din sărăcie, iar Alberto pe Adi, cu vorbe dulci bine ticluite. Când banii se termină, amândoi se trezesc captivi într-un apartament în care se iubesc sincer și se folosesc unul de altul. 

Regie: Ivana Mladenović

Scenariu: Adrian Schiop, Ivana Mladenović

Actori Principali: Adrian Schiop, Vasile Pavel Digudai


Galerie Foto:

 • Soldații. Poveste din Ferentari (2017)
 • Soldații. Poveste din Ferentari (2017)
 • Soldații. Poveste din Ferentari (2017)
 • Soldații. Poveste din Ferentari (2017)
 • Soldații. Poveste din Ferentari (2017)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Soldații. Poveste din Ferentari (2017) Adrian Schiop Adi
Soldații. Poveste din Ferentari (2017) Vasile Pavel Digudai Alberto
Soldații. Poveste din Ferentari (2017) Dan Bursuc Manager
Vezi tot genericul

Producători

Hi Film Productions (România) în coproducție cu Film House Bas Celik (Serbia) și Frakas Productions (Belgia), cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Film Center Serbia, Ministerul Culturii și Informației Serbia, Tax Shelter of Belgian Federal Government, Casa Kafka Pictures prin Belfius și Eurimages. Finanțat de Proximus Belgia și Living Pictures Serbia, dezvoltat în cadrul Transilvania Pitch Stop, Cinelink Sarajevo și cu sprijinul Mobra Film

Date de producție

Filmări în perioada 10 august - 17 september 2016.

Festivaluri, premii

 1. 2017 - San Sebastian - Mențiune specială Premios Sebastiane
  2017 - Namur - Prix Découverte
  2019 - Premiile Gopo - Cel mai bun debut (Ivana Mladenovic)
  2019 - UCIN - Premiul pentru cea mai bună prestație a unui actor neprofesionist (Vasile Digudai)

Trivia

 • Adaptare liberă după romanul „Soldații. Poveste din Ferentari” de Adrian Schiop, publicat la Editura Polirom în 2013.
Ivana Mladenović despre film:
„Pentru mine, „Soldații. Poveste din Ferentari” este în primul rând o poveste de dragoste și apoi, când eșecul devine iminent, o fabulă despre vinovăție. Filmul arată ce se întâmplă când burghezia intelectuală și categoria hiperpauperă a marginalilor intră în coliziune. Sunt două lumi total diferite, cu diferențe majore, ireductibile. De fapt, în Adi și Alberto se întâlnesc două feluri de disperare umană: unul din cauza singurătății din mijlocul marilor orașe, celălalt din cauza sărăciei, generând captivitate chiar și după ieșirea din închisoare. Sentimentele care se țes între ei vin astfel dintr-un registru bazal: frică de abandon, neîncredere, nevoie de putere și securitate emoțională. Sărăcia e un fapt, nu este ceva de disecat sub lupă și nici vreo sursă de magie artistică. A fi sărac sau captiv în dependențe economice umilitoare sapă direct la rădăcina demnității umane”.
Motivația juriului de la San Sabastian:
Povestea „arată o minoritate ascunsă cu dublă fațetă, romi și homosexuali, pe care noi toți o abandonăm cu contradicțiile ei”.
Ziarul El Mundo:
Soldații. Poveste din Ferentari este sincer și îndrăzneț. „Contează nu atât de mult partea dură care se vede, ci delicatețea care se intuiește. Aici camera de filmat a lui Mladenovic ridică un univers. Este vorba despre o lume murdară care, așa cum este de imaginat, lasă urme. De neșters”.
Fotogramas.es:
„Această bombă cinematografică românească, Soldații, a stabilit noi previziuni: palmaresul trebuie să includă acest excelent moment al  cinematografiei românești,”
Screen Daily:
„Debutul Ivanei Mladenovic reprezintă realismul social românesc cu chenar etnografic, dar este și o poveste de dragoste dintre doi heterosexuali în aparență, între care se creează o legătură neașteptată. (...) Regizoarea ia foarte în serios structurile sociale și condițiile de viață din Ferentari.”
Cineuropa:
„Filmul promovează o poveste care, îndrăzneț, merge acolo unde niciun alt regizor român nu a mers vreodată. (...) O poveste de dragoste între homosexuali și un comentariu social la adresa inegalității de șanse, Soldații este un amestec captivant de documentar și ficțiune, ajutat de faptul că actorul principal, Adrian Schiop, joacă o versiune ficționalizată a lui, după ce a scris scenariul împreună cu Mladenovic, bazat pe romanul lui  autobiografic”.
 

Website

https://www.facebook.com/soldatiifilm/?fref=mentions
Soldații. Poveste din Ferentari (2017) - Photo