Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismFilmul românesc rulează 16 zile la celebra FilmoTeca de Catalunya din Barcelona


     Festivalul de Film Românesc a ajuns la Barcelona. Cea de-a zecea ediție se deschide miercuri, 7 octombrie 2020, cu proiecția filmului Parking, în prezența criticului de film Esteve Riambau, la FilmoTeca de Catalunya . Scenariul coproducției spaniolo-română se bazează pe experiența de emigrant în Spania a scriitorului Marin Mălaicu-Hondrari, povestită în romanul "Apropierea", iar protagoniștii sunt actorii Mihai Smarandache, Belén Cuesta, Ariadna Gil și Luis Bermejo. 
     „Participarea filmului Parking la Festivalul Filmului Românesc, ediția din Barcelona, cu sprijinul ICR Madrid, este un alt pas important în promovarea culturii românești în Spania, mai ales că tema și limba în care se vorbește în film sunt de actualitate atât pentru publicul din România, cât și pentru cel din Spania”, a declarat regizorul Tudor Giurgiu.
     După Madrid, Valencia și Barcelona, Festivalul de Film Românesc va fi itinerat în alte cinci orașe din Spania: Sevilla, Córdoba, Oviedo, Zaragoza și San Cristóbal de La Laguna / Tenerife, în perioada octombrie-decembrie 2020. Festivalul, desfășurat în perioada 7 – 22 octombrie 2020, este organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid și FilmoTeca de Catalunya, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei.
     Programul include o selecție de filme românești recente, cu șase propuneri tematice diferite, care fac cunoscut publicului spaniol unele dintre noutățile genului din România. În cadrul Festivalului de Film Românesc, desfășurat la FilmoTeca de Catalunya din Barcelona, sunt prezentate cele mai recente ultimele producții ale regizorilor Corneliu Porumboiu (La Gomera) și Ivana Mladenović (Ivana cea groaznică), două din creațiile noului proiect cultural al regizorului Florin Șerban, trilogia Dragoste (Dragoste1. Câine, respectiv Dragoste 2. America), precum și lungmetrajul de debut al regizorului Hadrian Marcu (Un om la locului lui).
     FilmoTeca de Catalunya s-a impus ca un spațiu cultural destinat reflecției și cunoașterii celei de-a șaptea arte. Proiecțiile combină clasicul cu cinematograful contemporan, care nu ajunge neapărat în circuitul comercial. Prezența invitaților la prezentări și dezbateri transformă sesiunile de proiecție în evenimente unice, care reliefează pe deplin rolul cinematografiei ca instrument de dialog social sau cu alte arte.
Detalii: ICR
(07.10.2020)

Tags: festivalul de film romanesc spania, ivana mladenovic, la gomera film, parking film, tudor giurgiu

Comments: