REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFilmele românești ale anului 2016


     În 2015, Radu Jude a câștigat Ursul de Argint la Berlin, cu Aferim!, Corneliu Porumboiu (Comoara) și Radu Muntean (Un etaj mai jos) și-au lansat filmele la  Cannes, iar cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu, De ce eu?, a avut premiera la Berlin. Au avut loc două debuturi vizibile în festivalurile internaționale, Ana Lungu (Autoportretul unei fete cuminți) și Nicolae Constantin Tănase (Lumea e a mea), ambele producții independente.
     Înscrierile la Premiile Gopo se finalizează astăzi, 29 ianuarie, urmând să se anunțe nominalizările în luna următoare. Între timp, putem evalua succesul de box-office al filmelor de anul trecut.
    Totuși, 2015 s-a încheiat pe fondul a două crize administrative pentru profesioniștii din domeniu. Pe de o parte, au fost închise trei săli de cinema din centrul capitalei – Studio, CinemaPRO și Patria, toate importante pentru festivaluri și premierele filmelor românești –, ca urmare a promulgării unei legi ce interzice activități cu publicul în clădirile cu risc seismic. În ceea ce privește producția de filme, Centrul Național al Cinematografiei nu a organizat nici un concurs de proiecte în 2015. CNC-ul a publicat pe site, la începutul lunii ianuarie, un document prin care explică motivele pentru care nu a putut organiza un concurs, iar Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a declarat că cinematografia este una dintre prioritățile mandatului său.
     Conform datelor despre filmele aflate în producție în ultimii doi ani, 2016 așteaptă lansarea a puțin peste 20 de lungmetraje de ficțiune românești. Primul care intră pe ecranele din România, în 12 februarie, este Orizont, regizat de Marian Crișan. Filmul a avut premiera mondială în cadrul Festivalului de la Tallinn și este o adaptare liberă după „Moara cu noroc” (Ioan Slavici), dar și un omagiu adus ecranizării din 1956, realizată de Victor Iliu. Soții Lucian (András Hatházi) şi Andra (Rodica Lazăr) încearcă să îşi găsească „norocul”, acceptând să administreze o cabană din Munţii Apuseni. Lucrurile par să meargă bine până când Lucian își dă seama că tot ce se întâmplă pe munte şi la cabană e controlat de Zoli (Bogdan Zsolt), capul mafiei tăierilor ilegale de păduri. Marian Crișan a vorbit despre această adaptare într-un interviu acordat site-ului AaRC.
     Adrian Sitaru revine cu Ilegitim, selectat la Berlinale Forum 2016, lansarea în cinematografele românești fiind programată pentru 18 martie. Filmul spune povestea a doi frați  (Alina Grigore, Robi Urs), care au o relație incestuoasă. Un tată medic (Adrian Titieni) și mai multe denunțuri, o familie în care limita dintre moral și legal nu a existat niciodată. Regizorul a filmat anul trecut Fixeur, a cărui premieră este așteptată tot în 2016 și despre care puteți afla mai multe din reportajul AaRC, realizat într-o vizită pe platoul de filmare.
     Ruxandra Zenide a anunțat deja lansarea în cinematografe a celui mai recent film al ei – Miracolul din Tekir –, pe 4 martie. Rolul principal este jucat de Dorotheea Petre (actrița și regizoarea au mai colaborat și la Ryna, în urmă cu 10 ani), imaginea este semnată de Hélène Louvart, renumită pentru colaborările cu Agnes Varda, Wim Wenders, Claire Denis sau Leos Carax, iar monteur este Nelly Quettier, cunoscută pentru filmele lui Leos Carax și Claire Denis. Intriga se învârte în jurul Mariei, o femeie-vraci care e convinsă că sarcina ei este rezultatul unui miracol al nămolului. Ea este acuzată de vrăjitorie și alungată din sat, ajungând într-o clinică din zona lacului Techirghiol, unde încearcă să ajute o femeie misterioasă, cu probleme de fertilitate.
     Unul dintre cele mai așteptate filme ale anului este Sierranevada, primul lungmetraj realizat de Cristi Puiu la cinci ani de la Aurora. Scenariul îl are în centru pe Lary, care se duce, împreună cu soția, la parastasul de un an al tatălui său, unde se adună întreaga familie. În așteptarea prelungită a preotului, conversațiile se înnoadă pe diferite teme, spiritele se încing, resentimentele şi traumele ies la iveală. Data de lansare nu a fost încă anunțată, iar regizorul pregătește deja un alt film: La conac, adaptare după „Povestire despre Antichrist”, de Vladimir Soloviov. Scenariul îl urmărește pe Aurel Moiş, senator liberal şi mare proprietar de terenuri, care decide să-şi pună reşedinţa de la țară la dispoziția unor prieteni amatori de vânătoare. Conacul se umple de oaspeți, boieri, ofițeri, lăutari şi multă voie bună, dar pe Moiş raţiuni mult mai tulburi îl fac să fie prezent la conac în acel moment. Trei dintre invitați vor afla la momentul potrivit care sunt acestea. (Filmreporter.ro).
     Cristian Mungiu a finalizat anul trecut filmările pentru Fotografii de familie, în care joacă Adrian Titieni, Lia Bugnar și Vlad Ivanov, iar premiera este așteptată anul acesta, probabil după festivalul de la Cannes. Tot de la Mobra Film este așteptat și 6.9 on the Richter Scale, în regia lui Nae Caranfil, o comedie cu elemente de musical. Tony, actor de profesie, tocmai a fost distribuit într-un musical și trebuie să-și depășească neîncrederea în convenția genului – nu poate să cânte și să danseze fără motiv. În plus, trebuie să-și rezolve neînțelegerile conjugale și să găsească o soluție pentru locuința sa cu risc seismic mare.
     La sfârșitul lui 2015, Radu Jude a turnat Inimi cicatrizate, adaptare liberă după textele autobiografice și după romanul omonim al lui Max Blecher. Acțiunea se petrece în 1937 și îl urmărește pe Emanuel, un tânăr puțin trecut de 20 de ani, care suferă de tuberculoză osoasă, petrecându-și zilele într-un sanatoriu de pe coasta Mării Negre. Îndrăgostindu-se de una dintre paciente, el observă încercările bolnavilor de a-și trăi viața din plin, deși trupurile lor cedează. Premiera internațională este așteptată anul acesta.
     Rumeno, care a devenit Dincolo de calea ferată (Stradafilm.ro), a fost filmat în 2014 de regizorul Cătălin Mitulescu. AaRC a fost în vizită pe platourile de filmare și a realizat un reportaj. Dacă în Loverboy regizorul era interesat de o zonă întunecată a societății, respectiv fetele trimise de iubiții lor la prostituție în țările occidentale, aici Mitulescu spune povestea unui tânăr (Radu – Alexandru Potocean) care se întoarce acasă după un an de muncă în Italia. Mica lui familie, formată din soția (Monica – Ada Condeescu) și fiul lui, s-a schimbat mult în timpul acesta. Conform site-ului oficial al casei de producție Strada Film, Cătălin Mitulescu lucrează la un nou film, Fata munților.
     Strada Film mai are câteva proiecte în post-producție și în producție: La drum cu tata, debutul Ancăi Miruna Lăzărescu (regizoarea scurtmetrajului Apele tac), care a fost selecționat la Agora Works in Progress (Thessaloniki IFF 2015) și Profu’, debutul lui Radu Dragomir.
     După La limita de jos a cerului, despre doi tineri moldoveni care-și câștigă existența din mici afaceri ilegale, și serialul Umbre, despre lumea interlopă a Bucureștiului, regizorul Igor Cobileanski se pregătește de lansarea filmului Afacerea Est, povestea unei prietenii aparent nepotrivite între Marian și Petro. Lungmetrajul este o coproducție între România, prin Alien Film, și Lituania, prin Just a Moment, și a avut sprijinul CNC-urilor din ambele țări. De asemenea, a participat la CentEast Market din cadrul Festivalului de film de la Varșovia. Un reportaj realizat pe platourile de filmare de către AaRC poate fi urmărit aici.
     În 2015, Anca Damian a avut o premieră mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de Animație, cu Muntele magic. În toamnă, a filmat lungmetrajul Perfect sănătos, în care fiul său, Anghel Damian, joacă rolul principal: un tânăr jurist caută adevărul legat de accidentul care a provocat moartea tatălui său (Vlad Ivanov). Mai multe detalii puteți afla din acest material AaRC, care conține interviuri cu regizoarea și actorul principal.
     O altă premieră a lui 2016 este Vara s-a sfârșit, regizat de Radu Potcoavă și produs de Velvet Moraru (ICONproductions). Având acțiunea plasată în anul 1999, în săptămânile ce preced eclipsa totală de soare din august a acelui an, Vara s-a sfârșit spune povestea a doi puști care înscenează o răpire fără să realizeze implicațiile tragice pe care astfel de jocuri periculoase le pot avea. Din distribuție fac parte Ofelia Popii, Șerban Pavlu, Dorian Boguță, Emilian Oprea și Dan Hurduc. Filmările au avut loc în vara anului trecut, la Cernavodă, unde a fost prezent și AaRC.
     Aniversarea, în regia lui Dan Chișu, este povestea serbării zilei de naștere a unui bătrân de 94 de ani, Radu Maligan (Mircea Albulescu), ocazie cu care rudele și foștii colegi de serviciu organizează o reuniune de familie, care nu decurge conform așteptărilor acestora. În film joacă: Mircea Albulescu, Simona Bondoc, Emanuel Pârvu, Răzvan Vasilescu, Emilia Dobrin, Mădălina Constantin, Frederic Fisbach, Lucian Ifrim, Dana Voicu, Rodica Lazăr, Mircea Andreescu, Papil Panduru, Coca Bloos, Constantin Cojocaru, Mihai Constantin, Marian Râlea și George Remeș. Mai multe detalii despre producție puteți afla din acest material AaRC.
     Paul Negoescu a regizat Două lozuri, în colaborare cu Actoriedefilm.ro, în care joacă Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol și Dorian Boguță, alături de cursanții lor. Gabriel Achim pregătește și el lansarea celui mai recent lungmetraj al său, Ultima zi, care a participat la Agora Works in Progress (Thessaloniki IFF 2015) și la CentEast Market (Warsow IFF 2015). Regizorul și scenaristul serialului HBO Umbre, Bogdan Mirică, a regizat lungmetrajul de ficțiune Câini, iar Catrinel Dănăiață a filmat Dublu, o producție Abis Studio în colaborare cu HiFilm Productions. Radu Mihăileanu a ecranizat romanul „Istoria iubirii” de Nicole Krauss – titlul filmului este History of Love –, având și sprijin din partea CNC-ului român. Bugetul total al producției a fost estimat la 20 de milioane de dolari, cu filmări în Canada, SUA și România.
     De asemenea, anul acesta vom mai avea parte și de debutul ca regizor al actorului Vlad Zamfirescu, cu Secretul Fericirii, premiera #Selfie 2 (regia Cristina Iacob) și două filme semnate de Iura Luncașu – Minte-mă frumos în Centrul Vechi și Tudo.
(Cinemagia, Adevarul)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: anca damian, cristi puiu, cristian mungiu, filme romanesti 2016, nae caranfil, premiere romanesti in 2016, romanian films in 2016

Opinii: