REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmFestivalul de Film de la Varșovia și proiectele selectate la Cent East Market 2015


     Mai e aproape o lună până la startul celei de-a 31-a ediții a festivalului de la Varșovia, iar o parte dintre filmele participante au fost făcute publice.

     De ce eu?, drama cu tentă politică regizată de Tudor Giurgiu, inspirată din cazul procurorului Cristian Panait care s-a sinucis în 2002, va avea o proiecție în cadrul programului non-competițional „Discoveries”.
     În competiția pentru documentarele de lungmetraj a fost luat filmul Chuck Norris vs. Communism (r. Ilinca Călugăreanu), despre casetele VHS cu filme americane, care circulau în România comunistă, dublate de Irina Margareta Nistor.
     Festivalul de Film de la Varșovia este printre cele mai importante evenimente regionale, atât pentru filmele pe care le aduce, cât și pentru secțiunile dedicate industriei și care facilitează legăturile dintre profesioniști – un proiect imporant fiind CentEast Market. Programul selectează în fiecare an 10 proiecte cinematografice (work-in-progress) din Europa de Est, prezentându-le oamenilor din industrie în cadrul a trei evenimente specializate: CentEast Warsaw Market in Poland, CentEast in Moscow in Russia și CentEast in Beijing in China.
     Așadar, proiectele românești care participă anul acesta la CentEast Market sunt Afacerea Est / Eastern Bussines (regia Igor Cobileanski, România/Lituania) și Ultima zi /The Last Day (regia Gabriel Achim, România).
     Igor Cobileanski a filmat de curând Afacerea Est, iar echipa AaRC a fost prezentă pe platouri.
În programul din acest an va putea fi văzută, de asemenea, coproducția italo-română Banat, în regia lui Adriano Valerio. Filmul a fost selectat în Concursul 1-2, dedicat primelor două filme de ficțiune din creația regizorilor din întreaga lume.
Institutul Cultural Român de la Varșovia susține prezența românească la festival.
     Detalii: Wff.pl // Centeast.euGalerie Foto

Cuvinte cheie: afacerea est film, banat film, chuck norris vs communism film, de ce eu film, icr varsovia, ultima zi film

Opinii: