REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Fixeur”, de Adrian Sitaru


Într-un restaurant de la marginea Bucureştiului, ascuns după camioane de echipament, se filmează o zi pentru Fixeur, noua producţie 4Proof Film, regizată de Adrian Sitaru.
E o continuă mişcare aparent haotică în sălile restaurantului, pentru că se filmează cu 2 camere, mulţi actori şi figuraţie. La o masă, 5 bărbaţi mănâncă, beau şi se veselesc. Se vorbeşte în română şi franceză, pentru că doi sunt jurnalişti din Franţa (Mehdi Nebbou şi Nicolas Wanczycki), unul dintre ei este fixeurul (Tudor Aaron Istodor), care traduce şi explică. La masă e şi poliţistul localităţii (Adrian Titieni), un vajnic apărător al ordinii publice, cu o mustaţă impresionantă.
Din când în când apare o ospătăriţă frumuşică (Flavia Hojda). Pentru atmosferă, dizeuza localului (Fely Donose) cântă „Non, je ne regrette rien”, iar Tudor Istodor o acompaniază la saxofon, de-adevăratelea.
Toată această mică petrecere cere mai multe duble, mutarea camerelor şi a luminilor pentru racord. Adriana Itu, regizor secund, are controlul, iar Dana Roşeanu reface machiaje. Ileana Cecanu are grijă de jurnaliştii veniţi în vizită pe platou.
Povestea a început cu o idee de-a directorului de imagine Adrian Silişteanu, care a fost fixeur în anii 2000 pentru jurnalişti de la France Press, iar intriga filmului e inspirată de o întâmplare reală. Lui Adrian Sitaru i-a plăcut propunerea, aşa că el, Adrian şi Claudia Silişteanu s-au apucat de scris scenariul. Pentru varianta finală a contribuit şi Răzvan Rădulescu.
Pentru casting, Adrian Sitaru şi Tudor Istodor au fost în Franţa, unde conexiunea cu cei doi actori francezi a fost imediată. După mai multe luni de pregătire, în proiect a venit şi producătoarea Anamaria Antoci.
În perioada de pre-producţie, trebuia să se facă un casting pentru rolul prostituatei minore, repatriată din Franţa de poliţie, pe urmele căreia vin jurnaliştii francezi. Era nevoie de o adolescentă de 14 ani, victimă a traficului de oameni la nivel european.
Alegerea acestei fete, acceptarea rolului de către ea şi familie au pus multe probleme de conştiinţă pentru realizatorii filmului. Aşa a apărut scurtmetrajul Artă, scris şi regizat de Adrian Sitaru, cu Adrian Silişteanu director de imagine. În film joacă actorii Emanuel Pârvu, Ioana Abur, criticul de film Andrei Rus şi adolescenta Iulia Crişan.
Până când Fixeur va avea premiera, în 2016, Artă are un parcurs festivalier şi deja un palmares impresionant cu premii internaţionale.

Imagine: Dan Ţuculescu 
 
 


Galerie Foto


Galerie Video:

Cuvinte cheie: 4 proof film, adrian silisteanu, adrian sitaru, adrian titieni, fixeur film, making of fixeur, tudor aaron istodor

Opinii: