Într-un orăşel moldovenesc, doi tineri traficanţi de „iarbă”, pe care o livrează în cutiile de scrisori, îşi desfăşoară nestingheriţi „afacerea” până când cel mai tânăr dintre ei se îndrăgosteşte de o frizeriţă. Ca să îndepărteze orice concurenţă la inima ei, el e gata să dea pe mâna poliţiei întreaga reţea.

" /> Aarc.ro - La limita de jos a cerului (2013)

Revistă online editată de Uniunea Cineaștilor din România

Premiul pentru publicistică 2015 al Asociaţiei Criticilor de film



La limita de jos a cerului (2013)

The Unsaved


80 min. - Dramă - N 15 - 27.09.2013


Sinopsis :

Într-un orăşel moldovenesc, doi tineri traficanţi de „iarbă”, pe care o livrează în cutiile de scrisori, îşi desfăşoară nestingheriţi „afacerea” până când cel mai tânăr dintre ei se îndrăgosteşte de o frizeriţă. Ca să îndepărteze orice concurenţă la inima ei, el e gata să dea pe mâna poliţiei întreaga reţea.

Regie: Igor Cobileanski

Scenariu: Corneliu Porumboiu, Igor Cobileanski

Actori Principali: Igor Babiac, Sergiu Voloc


Galerie foto


Galerie video


Vezi filmul pe Cinepub


Distribuție

Igor Babiac Viorel
La limita de jos a cerului (2013) Sergiu Voloc Gâscă
Ela Ionescu Maria
Vezi tot genericul

Producători

Saga Film

Date de producție

Scenariul intitulat Despre îngeri şi păr scris de Corneliu Porumboiu a câştigat în 2005 concursul de proiecte CNC la categoria Lungmetraj-debut. Porumboiu a ales să debuteze cu producţia independentă A fost sau n-a fost? şi scenariul a rămas în aşteptare, până când producătorul Dan Burlac i l-a semnalat lui Cobileanski. Noul scenariu, intitulat La limita de jos a cerului, a câştigat concursul de proiecte CNC în sesiunea noiembrie-decembrie 2008, primind o finanţare de 1.282.395 RON. Filmări în Republica Moldova şi în România.

Distribuitori

Bomb Film Production

Festivaluri

  1. 2013 - Karlovy Vary - selecționat în competiția East of the West
    2013 - Varşovia - selectionat în secţiunea „The World Today”
    2013 - Cottbus - Premiul FIPRESCI
    2014 - Gopo - Premiile pentru debut şi pentru imagine

Subiect

Viorel (Igor Babiac) și Gâscă (Sergiu Voloc) sunt doi mărunți dealeri de iarbă, într-un orășel pierdut undeva, prin fundul Republicii Moldova. Au pus împreună la cale un sistem de distribuire a mărfii, pe principiul împărțirii corespondenței. Pune plicul cu marfă în cutia poștală, ridică plicul cu bani. Îi mai unește ceva: visul lui Gâscă de a zbura cu un deltaplan.
Viorel îl ajută să-și procure tot felul de fiare, la nevoie mai fură împreună câte o mașină, dar lehamitea, teama și, mai ales, atracția pe care o simte față de Maria, frizerița urbei, îl îndeamnă să iasă din combinație. Prea naiv pentru a înțelege dintr-o dată jocurile fetei al cărei iubit, nimeni altul decât tovarășul lor de afacere, Motanu, era în arest preventiv și nici relația interesată a femeii cu polițistul Vivi, într-o noapte, în capul scării, îl lovește grav cu o cheie franceză pe acesta din urmă. Nu a contat că omul îi făcuse rost de o slujbă, curățitor de cartofi la o cantină. Fără nici o remușcare, se oferă să-i furnizeze acestuia toată schema și filiera drogului, cu două condiții: 1. să nu o mai frecventeze pe Maria și, 2, să nu-l scoată din închisoare pe Motanu. Bunul prieten Gâscă fiind urmărit, se hotărăște să fugă în Transnistria. Viorel îl mai ajută o ultimă oară să ajungă la aranjata întâlnire cu două călăuze. Odată ce grupul celor trei a pus piciorul pe mal, se aud, semn al nefericitului sfârșit, o împușcătură și un lătrat de câine. (Magda Mihăilescu)

Replici

Gâscă: Virgil Pătrașcu, Luca Aurel, Marin Vit-zen-t-z-atos.

Viorel: Se pronunță Vițențatos, e grec.

Gâscă: Și Marin e tot nume grecesc?

Viorel: Marin e moldovenesc, dar Vitzentzatos e grecesc. 

Gâscă: Noi suntem în Moldova și se pronunță ca-n Moldova.


Gâscă. Dacă vezi pe cineva, faci ca cucul.

Viorel: Ca ce?

Gâscă: Ca cucul.

Viorel: Nu fac eu ca cucul. Șuier și gata.

Gâscă: Dacă șuieri poate să-și dee seama că suntem oameni.

Viorel: Și dacă fac ca cucul o să-și dee seama că suntem cuci?

Gâscă: Fă, dar, ca hulubul. 

Viorel: Nu fac eu ca hulubul. Nici nu știu cum face. Bine, fac ca cioara.

Gâscă: Fă ca cioara.

Trivia

  • Premiera mondială la Festivalul de la Karlovy Vary
  • Numele de Vitzentzatos din dialogul dintre Viorel şi Gâscă nu este ales la întâmplare. Există un tânăr regizor Alexandru Vitzentzatos care a făcut scurtmetrajul Pui la rotisor şi care a fost asistent de regie la filmul lui Porumboiu, Poliţist, adjectiv.
Igor Cobileanski despre...
...scenariu: "Scenariul original a fost scris de Corneliu Porumboiu și acesta a fost, probabil, unul dintre cele mai „problematice” aspecte pentru mine, la nivel emoțional, pentru că îmi închipuiam că spectatorii se vor gândi la filmele lui când îl vor vedea pe al meu și-l vor compara cu ele".

Website

https://www.facebook.com/limitacerului