REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film40 de filme la Noaptea Albă a Filmului Românesc 2016


     Pe 16 septembrie, Bucureștiul vede filme românești. Într-o singură noapte, în 10 locații - săli de cinema, parcuri sau locuri neconvenționale, spectatorii vor putea urmări nu mai puțin de 40 de filme de ficțiune și documentare de lung și scurtmetraj, în proiecții speciale sau în avanpremieră. Intrarea este liberă.
     Pentru prima dată, proiectul se extinde în mai multe cartiere, inclusiv în Ferentari, la Clubul de Educație Alternativă (CEA), un spațiu deschis, creat de Fundația Policy Center for Roma and Minorities pentru copiii aflați în situații de risc din zonele de tip ghetou din Ferentari. Clubul este deschis tot anul, iar la activitățile zilnice participă în jur de 300 de copii. Proiecțiile vor avea loc la Școala 136 și Școala 147 din Ferentari. Aici, spectatorii vor urmări povești care le sunt familiare, cum e cea din Roboțelul de aur (regia Mihai Dragolea, Radu Mocanu), un documentar emoționant despre Steluța Duță, o boxeriță de 32 de ani, multiplă campioană, care se pregătește pentru ultimul campionat cu speranța că îi va aduce ceva ce n-a avut niciodată: o casă.
     Alte două documentare despre lumea periferiilor vor rula în Parcul Crângași: Drumul spre succes (regia Andrei Teodorescu), lansat împreună cu albumul cu același titlu al lui Grasu XXL, și Youtube Bazaar (regia Dan Chișu), povestea inedită a vlogger-ului Bahoi. Printre cele cinci documentare din program se află și Cinema, mon amour (regia Alexandru Belc), despre lupta unui om de a ține în viață cinematograful pe care-l are în grijă, și Chuck Norris vs. Communism (regia Ilinca Călugăreanu), istoria captivantă a casetelor dublate de Irina Margareta Nistor care au circulat clandestin înainte de 1989.
     Maratonul cuprinde filme de ficțiune precum Sieranaveda (regia Cristi Puiu), propunerea României la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, Două lozuri (regia Paul Negoescu), o comedie cu Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol și Dorian Boguță proiectată în avanpremiera lansării din 7 octombrie, Ilegitim (regia Adrian Sitar), Dincolo de calea ferată (regia Cătălin Mitulescu), Acasă la tata (regia Andrei Cohn), București NonStop (regia Dan Chișu) sau Lumea e a mea (regia Nicolae Constantin Tănase). În avanpremieră, la Cinema Elvire Popesco, de la 1.00, va rula un film-surpriză, unul dintre cele mai așteptate din această toamnă.
     16 povești scurte din selecția TIFF se pot savura în J’ai Bistrot și Deschis Gastrobaregia Teatrul Unteatru va găzdui un program de scurtmetraje de Ovidiu Bose Paștina, comemorat la 10 ani de la dispariție, și proiecțiile tribut in memoriam Radu Beligan, Marin Moraru și Mircea Albulescu.
     Cei care vor să (re)vadă începuturile Noului Cinema Românesc au în program patru filme care împlinesc un deceniu de la lansare, în secțiunea 10 ani de la premieră, la Make a Point și Cinema Muzeul Țăranului.
     Intrarea este liberă la toate proiecțiile.
     Detalii: www.facebook.com/NoapteaAlba // www.romfilmpromotion.ro
(09.09.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: asociatia pentru promovarea filmului romanesc, documentare romanesti, noaptea alba a filmului romanesc 2016, scurtmetraje romanesti, sieranevada film

Opinii: