REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Planeta Petrila”, selectat la IDFA 2016


     Planeta Petrila (regia Andrei Dăscălescu) a fost selectat în programul competițional First Appearance din cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar din Amsterdam – IDFA 2016, care se desfășoară între 16 și 27 noiembrie.
     Secțiunea este dedicată regizorilor aflați la primul sau al doilea documentar. Andrei Dăscălescu a câștigat First Appearance Award în 2008, pentru Constantin şi Elena.
     „PETRILA, o lume ce nu seamănă cu nicio așezare posibilă, cu NIMIC și NIMENI de NICĂIERI…” Citatul stă scris pe un zid la intrarea în orașul minier Petrila, într-un moment în care principalul motor economic, mina de cărbune, se închide, aruncând comunitatea într-un declin ireversibil.
     Planeta Petrila urmărește, timp de trei ani, două lumi: cea a lui Ion Barbu, fost miner devenit artist și activist, și cea a minerului-brigadier Cătălin Cenușă. Ambele personaje se luptă cu sistemul: artistul pentru a salva de la demolare clădirile istorice ale minei, pe care le visează transformate în centre culturale, iar minerul pentru a-și transfera brigada la o altă mină.
     „M-am indrăgostit de Petrila și am început să filmez instinctiv încă de la prima vizită, în mai 2013,” declară regizorul Andrei Dăscălescu. „E un oraș al contrastelor: decrepit, cenușiu, fără viitor, dar cu tot mai multe spații ocupate de artă. M-am identificat cu ambele lupte ale personajelor principale. Am devenit și eu activist, am împrumutat din creativitatea artistului, am fost în subteran - dar și la bere - cu minerii. Am încercat să documentez cu haz, să obțin un film care să placă, să emoționeze, dar și să ne inspire în a nu mai asista pasivi la nedreptăți, să ne instige la luptă pentru lucrurile în care credem,” mai adaugă Andrei Dăscălescu.
     Director de imagine este Andrei Dăscălescu, montajul e semnat de Mircea Olteanu, Ștefan Pârlog și Andrei Dăscălescu, iar sunetul a fost realizat de Ioan Filip și Dan-Ștefan Rucăreanu. Producătorul este Anamaria Antoci, coproducători, Hanka Kastelicová, Alina David.
     Planeta Petrila este o producție Filmlab România, în coproducție cu HBO Europe, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Institutului Cultural Român. Dezvoltat cu sprijinul Ex Oriente Film 2015, workshop organizat de Institute of Documentary Film, Czech Republic.
(11.10.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: andrei dascalescu, documentare romanesti, idfa 2016, international documentary film festival amsterdam, planeta petrila film

Opinii: