REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmRadu Beligan, Marin Moraru și Mircea Albulescu, omagiați la Noaptea Albă a Filmului Românesc


     Trei dintre cei mai iubiți actori români, Radu Beligan, Marin Moraru și Mircea Albulescu, vor fi omagiați la Noaptea Albă a Filmului Românesc, care va avea loc pe 16 septembrie, în zece locații din București.
     Spectatorii îi vor (re)vedea pe regretații mari actori în câteva dintre cele mai bune roluri ale lor, iar un tribut în memoria cineastului Ovidiu Bose Paștina va marca 10 ani de la dispariția sa.
     Ajuns la a șaptea ediție, maratonul Noaptea Albă a Filmului Românesc va aduce pe ecrane, pe 16 septembrie, filme de ficțiune și documentare premiate în marile festivaluri sau cu succes la public, drame, comedii și thrillere în proiecții speciale sau în avanpremieră.      Proiecțiile vor avea loc la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco, Centrul Cultural „Casa Artelor”, Parcul Titan (Parcul Artelor), Parcul Crângași, J’ai Bistrot, Deschis Gastrobar, Unteatru, Make a Point și Clubul de Educație Alternativă (Ferentari).
     Pe actorul Radu Beligan, care a încetat din viață în iulie anul acesta, la 97 de ani, publicul va avea ocazia să-l vadă în După-amiaza unui torționar (regia Lucian Pintilie, 2001). Beligan joacă rolul unui fost deţinut politic care, împreună cu o jurnalistă, se întâlnește cu un fost torționar pregătit să-şi mărturisească crimele.
     Marin Moraru are un rol memorabil în Operațiunea Monstrul (regia Manole Marcus, 1976), una dintre cele mai populare comedii românești din toate timpurile, cu peste 1,6 milioane de spectatori înainte de 1989. Un grup de cinci bărbaţi pleacă, fără ştirea nevestelor, într-o expediţie în Deltă, cu un ţel categoric: prinderea „monstrului”, un somn gigantic care ar fi mândria oricărui pescar din ţară.
     Inconfundabil, Mircea Albulescu face unul dintre rolurile carierei lui în filmul La capătul liniei (regia Dinu Tănase, 1982). Doi bărbaţi eliberați din închisoare călătoresc împreună prin ţară, încercând să se reintegreze în societate.
     La 10 ani de la dispariția sa neașteptată, la doar 50 de ani, regizorul Ovidiu Bose Paștina va fi comemorat printr-o proiecție-tribut a câtorva dintre cele mai valoroase scurtmetraje ale sale: Arta apărării individuale, Atelier cu călăuză, Iar ca sentiment un cristal, Oameni care povestesc. Cineastul a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, a lucrat ca documentarist la Sahia Film şi a realizat scurtmetraje de ficţiune. A fost unul dintre primii regizori de spoturi publicitare după 1989, iar de la mijlocul anilor '90 a lucrat în televiziune.
     Celelalte filme din program, invitații speciali și programul vor fi anunțate în curând.
     Detalii: www.facebook.com/NoapteaAlba
(31.08.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: marin moraru, mircea albulescu, noaptea alba a filmului romanesc bucuresti 2016, ovidiu bose pastina, radu beligan

Opinii: