REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Sieranevada”, „Două lozuri” și proiecții surpriză la Noaptea Albă a Filmului Românesc


     O noapte plină de surprize, cu avanpremiere și întâlniri cu invitați speciali, îi așteaptă pe bucureșteni la Noaptea Albă a Filmului Românesc, pe 16 septembrie.
     Sieranaveda, în regia lui Cristi Puiu, propus de România la Oscarul pentru Cel mai bun film străin și proiectat în competiție la Cannes, este unul dintre cele mai așteptate titluri din program.
     În avanpremieră, va avea loc și prima proiecție din București a comediei Două lozuri, în regia lui Paul Negoescu. Inspirat de schița lui I. L. Caragiale, filmul se învârte în jurul celor trei protagoniști, Sile, Dinel și Pompiliu (Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol și Dorian Boguță), care află că nu e de ajuns să fii declarat câștigător doar pentru că ai toate numerele bifate pe bilet, ci e nevoie să „suferi” până ajungi milionar, așadar, vor trece printr-o serie de aventuri pentru a se putea prezenta la Loterie să-și ridice premiul. Un interviu realizat de AaRC cu Paul Negoescu și Ana Drăghici (directorul de imagine al filmului) poate fi văzut aici.
     După miezul nopții, la Cinema Elvire Popesco, cinefilii vor avea parte de o proiecție-surpriză: unul dintre cele mai așteptate și mai premiate filme românești ale anului va rula în avanpremieră.
     Lor li se adaugă o selecție de scurtmetraje care au rulat în Zilele Filmului Românesc la Cluj. Printre ele, 4:15 p.m. sfârşitul lumii, de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Șarga, selecționat în competiția de scurtmetraje de la Cannes și premiat recent la Sarajevo, extrem de popularul O noapte în Tokoriki, de Roxana Stroe, distins cu Premiul Special al secțiunii Generation 14plus la Berlin, Ferdinand 13 - primul scurtmetraj regizat de scriitoarea Cecilia Ștefănescu, Raisa (regia Pavel Cuzuioc), o dramă cu Cristina Flutur în rolul principal, sau 7 luni mai târziu, al patrulea film scurt al lui Andrei Crețulescu, cu aceiași Şerban Pavlu, Dorian Boguţă, Rodica Lazăr şi Andi Vasluianu. La TIFF, AaRC a realizat un interviu cu echipa filmului 7 luni mai târziu.
     Maratonul cuprinde și titluri precum Ilegitim (regia Adrian Sitar), Dincolo de calea ferată (regia Cătălin Mitulescu), Acasă la tata (regia Andrei Cohn), București NonStop (regia Dan Chișu) sau Lumea e a mea (regia Nicolae Constantin Tănase).
     Marii actori Radu Beligan, Marin Moraru și Mircea Albulescu vor fi rememorați în filme-tribut: După-amiaza unui torționar (regia Lucian Pintilie, 2001), Operațiunea Monstrul (regia Manole Marcus, 1976) și La capătul liniei (regia Dinu Tănase, 1982). Un program de scurtmetraje regizate de Ovidiu Bose Paștina va marca 10 ani de la dispariția sa.
     O secțiune nouă la cea de-a șaptea ediție, numită 10 ani de la premieră, propune o (re)vizionare a câtorva dintre filmele care au marcat Noul Cinema Românesc și care sărbătoresc anul acesta un deceniu de la lansare: Hârtia va fi albastră (regia Radu Muntean), Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (regia Cătălin Mitulescu), A fost sau n-a fost? (regia Corneliu Porumboiu), Legături bolnăvicioase (regia Tudor Giurgiu).
     Detalii: www.facebook.com/NoapteaAlba
(06.09.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: doua lozuri film, noaptea alba a filmului romanesc 2016, scurtmetraje romanesti, sieranevada film, tiff 2016

Opinii: