REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film
Premianţii anului 2018


    La începutul anului, a venit știrea că Adina Pintilie a câștigat Ursul de Aur și Premiul pentru debut la Berlinale cu Touch Me Not / Nu mă atinge-mă. Filmul a șocat juriul prin originalitate, prin fuziunea dintre ficțiune și documentar, dar și prin investigarea curajoasă a intimității și sexualității. Este un nou tip de cinema, care rupe plutonul Noului Val Românesc, care nu seamănă cu niciuna dintre producțiile românești anterioare.
    Radu Jude a primit Globul de Aur și Premiul pentru scenariu la Karlovy Vary cu ”Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”. Anca Damian și Ioana Uricaru au primit premii pentru regie la festivalurile de la Varșovia și Sarajevo, cu Moon Hotel Kabul și Lemonade, plus numeroase alte premii internaționale. Călin Peter Netzer a fost desemnat Cel mai bun regizor la Premiile UCIN, pentru Ana, mon amour.
    Cel mai premiat scurtmetraj al anului este Cadoul de Crăciun, de Bogdan Mureșanu, care continuă să impresioneze juriile internaționale și în 2019.
    La documentare, Caisă, de Alexandru Mavrodineanu, și Planeta Petrila, de Andrei Dăscălescu, au primit cele mai multe și importante premii.
    La categoria filme de animație, scurtmetrajul Telefonul, de Anca Damian, a primit Pegasul de Argint la Poznan, iar Cel mai bun film românesc de la Anim’est a fost desemnat Monstrul, de Laura Pop, o producție UNATC.
    Un pas în urma serafimilor, debutul în lungmetraj al lui Daniel Sandu, a plecat cu un sac de Premii Gopo, iar Fixeur, de Adrian Sitaru, a primit Trofeul UCIN pentru 2017.
    Trei tineri actori au fost remarcați în 2018: Andra Guți a fost declarată Cea mai bună actriță la Locarno pentru Alice T, Mircea Postelnicu a primit Premiul UCIN pentru Cel mai bun actor în rol principal, cu partitura din Ana, mon amour, iar Ali Amir a câștigat Premiul Gopo și Premiul UCIN pentru rol secundar în Un pas în urma serafimilor.
    La începutul acestui an, lista premiilor a început tot la Berlinale, cu Premiul Publicului pentru Monștri, de Marius Olteanu.
AaRC.ro