REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film
Premianţii anului 2017


    An bogat în premii, cu un panou de onoare extins, de cineaști români cu portofoliu impresionant. Pelicula Fixeur, regizată de Adrian Sitaru, este propunerea României pe lista de nominalizări la Oscar pentru film străin.
Cristi Puiu a adunat cele mai multe statuete Gopo, dar și trofee UCIN, cu Sieranevada. Nu numai el, ci și oamenii cu care a lucrat, în mod deosebit actorii pentru care a scris partituri ofertante: Dana Dogaru, Ana Ciontea, Sorin Medeleni.
    Bogdan Mirică a debutat în regia de lungmetraj cu Câini, recompensat la TIFF și la Premiile UCIN. Actorii Gheorghe Visu și Vlad Ivanov au fost și ei premiați pentru această peliculă, ca și directorul de fotografie Andrei Butică, monteuza Roxana Szel, compozitorii Codrin Lazăr și Sorin Romanescu, sound designerul Sebastian Zsemlye.
    Un alt debut în lungmetraj care a primit numeroase premii în 2017, Soldații. Poveste din Ferentari, regizat de Ivana Mladenović, continuă traseul festivalier câștigător și în 2018.
    Tot un debut premiat este și Marița, de Cristi Iftime, care a câștigat Premiul FEDEORA la Karlovy Vary și Trofeul Anonimul.
    Radu Jude este singurul cineast premiat în 2017, în țară și la festivaluri internaționale, pentru două producții – Inimi cicatrizate și Țara moartă. Tot pentru Inimi cicatrizate au fost recompensați, la Premiile Gopo și la Premiile UCIN, scenografii Cristian Niculescu și Dana Păpăruz. Directorul de fotografie Marius Panduru a primit Premiul Gopo pentru cea mai bună imagine.
    Ana, mon amour i-a adus monteuzei Dana Bunescu, la Festivalul de Film de la Berlin, Ursul de Argint pentru Contribuție artistică deosebită în cinematografie.
    În 2017, trei scurtmetraje au realizat portofoliul necesar pentru nominalizare la Oscar: Scris/Nescris, de Adrian Silișteanu, Prima noapte, de Andrei Tănase, și Offstage, de Andrei Huțuleac.
    Animația românească a ieșit la rampă cu premii la BIEFF – Alexandru Bădeliță pentru I made, I kill You, Paul Mureșan a primit, pentru Mamă, tată, vreau să vă spun ceva, Premiul FICAE și Premiul UCIN, iar Sergiu Negulici, cu Splendida moarte accident, a câștigat Premiul Anim’est, Premiul Animateka Slovenia și Cinanima Portugalia.
    Actorii au avut partea lor de glorie internațională: Bogdan Dumitrache (Cel mai bun actor la San Sebastian pentru Pororoca), Șerban Pavlu (Cel mai bun actor la Sarajevo pentru Meda sau Partea mai puțin fericită a lucrurilor) și Voica Oltean (Cel mai bun debut la Karlovy Vary pentru Breaking News). Tudor Aaron Istodor este Shooting Star Romania 2017 la Berlinale.
    Două lozuri, comedia scrisă și regizată de Paul Negoescu, produsă de Actoriedefilm.ro, este pe locul 1 în box office.
AaRC.ro