REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film
Premianții anului 2021


    Mai multe valuri ale aceluiași tsunami Covid au lovit și în acest an. Societatea e divizată între cei care fac vaccin de câte ori e nevoie și cei care protestează împotriva restricțiilor și a vaccinării, chiar dacă spitalele sunt pline și oamenii mor. Trăim în ”vremea holerei”.
    Cu multe proiecte suspendate, premiere amânate, cinematografe închise, am avut și în 2021 filme românești premiate, în țară și în străinătate. Cineaștii români și-au păstrat panașul.
    Regizoarea Teodora Ana Mihai a fost recompensată la Cannes, pentru La Civil, cu Premiul pentru curaj, inventat de juriu pentru ea.
    Tot la Cannes, UNATC ”IL Caragiale” a marcat din nou la secțiunea Cinėfondation cu filmul studențesc Prin oraș circulă scurte povești de dragoste, scris și regizat de Carina Dașoveanu.
    Cristi Puiu, cu Malmkrog, a fost premiat la Berlin pentru regie, Bogdan George Apetri a revenit spectaculos, după 10 ani, cu două filme - Neidentificat și Miracol, Radu Jude a câștigat Ursul de aur la Berlin cu Babardeală cu bucluc sau porno balamuc, propunerea României la Oscar 2022.
    Anca Damian a fost premiată la Annecy pentru film francez, cu Călătoria fantastică a Maronei.
    Alina Grigore a debutat cu dreptul în regia de film cu Crai Nou / Blue Moon și a primit Scoica de aur la San Sebastian. Susținerea lui Adrian Sitaru a fost de bun augur.
    Radu Ciorniciuc, premiat la Sundance 2020 pentru imagine, cu filmul Acasă, a primit Premiul pentru cel mai bun documentar la Premiile Gopo și la Premiile UCIN.
    Gala Premiilor Gopo, Transilvania International Film Festival și Gala Premiilor UCIN, desfășurate cu public, au adus recompense din partea breslei. Iar CineMAiubit a propus niște cineaști în ascensiune.
AaRC.ro