Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Studioul Video Art


     Înființată în 1990, Editura Video a devenit Studioul Video Art în 2010, rămânând în structura Ministerului Culturii și Identității Naționale. Studioul a fost condus la început de către criticul de film Bujor T Râpeanu, până în 1998, când regizorul Laurențiu Damian a preluat responsabilitatea acestei case de producție. Scopul apariției acestei structuri a fost producția de film documentar de artă și despre artă, crearea unei arhive video de patrimoniu.
     Cele mai multe producții ale Studioului Video Art sunt portrete de artiști, de personalități culturale, de fenomene socio-culturale, documentare despre patrimoniul național. Filmele realizate aici contribuie la promovarea imaginii de țară de către Institutul Cultural Român sau Ministerul de Externe, în susținerea dosarelor UNESCO pentru tradiții protejate, cum ar fi Călușul.
     Amprenta Studioului Video Art este stabilirea unei legături organice între realizatorul documentarului și subiectul pe care și l-a ales, asigurarea unei libertăți de creație care aduce diversitatea de abordări cinematografice. Chiar dacă bugetele nu sunt prea mari, regizorul știe că poate să conteze pe sprijinul de producție până la finalizarea proiectului, cu condiția să vină cu un subiect interesant și o abordare originală.
     Studioul Video Art are un nucleu din care fac parte directorul Laurențiu Damian, președinte al Uniunii Cineaștilor din România, producătoarele Marilena Ilieșiu și Alma Melnic, Camelia Potop, secretar general de redacție, Dănuț Pădure, director de fotografie și monteur. Lor li se adaugă colaboratori, în funcție de dimensiunea proiectului.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu

Tags: documentare de arta, laurentiu damian, marilena iliesiu, ministerul culturii si al identitatii nationale, studioul video art

Comments: