REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Premieră ”Muzeon - Ștefan Râmniceanu”, de Laurențiu Damian, 12 februarie


Documentarul realizat de Laurențiu Damian despre pictorul Ștefan Râmniceanu are premiera la Cinema Elvira Popescu al Institutului Francez din București, pe 12 februarie, orele 17, în prezența regizorului și a artistului.

     Filmul face parte din seria documentarelor despre artă și artiști, realizată în ultimii ani de cineast - Evadarea din trup (Sever Frenţiu), Despre Iulian Mihu aşa cum a fost. Despre noi aşa cum suntem, Faust - Drumul clipei, Corpus, Insula, Horea Paştina - Starea lucrurilor, Inima mea de lut…  Ion Nicodim, Madrigal în constelaţia UNESCO. Scenariul acestui documentar este scris de academicianul Răzvan Thedorescu.
Muzeon - Ștefan Râmniceanu este un portret al pictorului care și-a creat propria galerie, în care își expune lucrările, dar promovează și alți artiști. “Filmul documentar de artă Muzeon-Ștefan Râmniceanu prezintă nu doar opera acestui mare artist post modernist, ci și gestul lui de a constui un muzeu reprezentativ pentru sine și creația sa. Acest muzeu nu poate fi interpretat decât ca o invitație făcută tuturor artiștilor și mai ales a celor tineri de a veni să-și prezinte lucrările”, spune Laurențiu Damian. Filmul este produs de Studioul Video Art al Ministerului Culturii.
     Documentarul Inima mea de lut – Ion Nicodim, regizat de Laurențiu Damian, a fost selectat în competiția Festivalului Internaţional de Film de Artă (FIFA) de la Montreal, 20-30 martie 2014. În 2016, în selecția aceluiași festival este documentarul Horea Paștina - Starea lucrurilor.


Galerie Foto

Cuvinte cheie: documentare romanesti, laurentiu damian, muzeon stefan ramniceanu, studioul video art

Opinii: