Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Competiția românească la Animest 2019


     La primele ediții Animest, competiția românească număra filmele pe degetele de la o mână. După mai mulți ani de Worksheep Animation și înființarea târzie a unei secții Animație la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”IL Caragiale”, lucrurile au început să se schimbe, mai ales că au apărut premiile la competiții internaționale. Succesul lungmetrajelor de animație create de Anca Damian a fost un stimulent pentru tinerii cineaști. Unii doar au cochetat cu animația, alții au lucrat cu aplicație. Festivalul Animest a catalizat energiile creatoare, așa că la ediția din 2019 am avut o competiție românească serioasă. Premiile câștigate de Paul Mureșan, Sergiu Negulici, Serghei Chiviriga sau Anton & Damian Groves sunt argumente pentru a vorbi de concurență stimulativă.
     La gala de deschidere a festivalului a fost proiectat Călătoria fantastică a Maronei, de Anca Damian, nominalizat acum pentru premiul Academiei Europene de Film și selectat între cele 32 de filme propuse pentru o nominalizare la Oscar. Mihai Mitrică, director Animest, este mulțumit de evoluția festivalului, care acum este în categoria celor ce pot califica un film la premiile Oscar. Premiile Animest 2019 au confirmat valoarea competiției.

     Competiția românească a avut o selecție interesantă: de la scurtmetrajul Moarte, al Laurei Pop, premiată anul trecut pentru Monstrul, până la Opinci, creat de Anton & Damian Groves, premiat la TIFF 2019 pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc și prezentat și în secțiunea Making Of.

Matei Monoranu de la Cluj, unul dintre cursanții de la Animation Worksheep, a venit cu filmul lui Despre ce naiba să scriu?.

Oana C. Gheorghiu, absolventă a secției de Animație de la Liceul Tonitza și a Facultății de Arhitectură, a revenit la vechea pasiune cu scurtmetrajul Călătoria unei idei.  
 
Răzvan Micorici a absolvit montaj de film la Universitatea din Cluj și a realizat Uniform ca lucrare de licență. Pentru el, Animest este ”punctul zero al animației din România”.

Imagine: Elena Bădic
Montaj: Radu Georgescu

Tags: anca damian, animatia romaneasca, animest 2019, animest film festival, calatoria fantastica a maronei film, mihai mitrica, opinci film

Comments: