REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Animest 2019: Making of „Opinci”, de Anton & Damian Groves


     Cel mai bun scurtmetraj românesc la Transilvania Film Festival 2019 și la Animest 2019, Opinci a fost prezentat în cadrul secțiunii Making of la Animest. Anton și Damian Groves, cei doi regizori, au vorbit despre dezvoltarea proiectului și realizarea lui în cadrul casei de producție Studio Set.
     Au aflat de la un prieten jurnalist despre povestea lui Dumitru Dan, singurul român care a făcut ocolul Pământului încălțat în opinci și care a trăit la Buzău, un profesor modest și uitat de lume. Frații Groves au căutat-o pe fiica lui, care le-a povestit ce știa din copilăria ei.
     Pentru că un documentar clasic ar fi presupus o finanțare importantă, au ajuns la varianta animației. Scenariul a fost scris de cei doi frați împreună cu Bogdan Mureșanu și, pornind de la relația tată-fiică, un fel de copertă a istoriei, au adus povestea călătoriei din 1910, la care s-au înscris patru prieteni studenți. Doar Dumitru Dan a terminat traseul și a primit premiul de 100.000 de franci în 1923, mult devalorizat după Primul Război Mondial. Viața excepțională a românului, care a ajuns în Cartea Recordurilor, dar a murit sărac și uitat, i-a impresionat pe cei doi cineaști. Cele două părți are filmului – călătoria și relația tată-fiică – sunt tratate stilistic diferit.   
Imagine: Elena Bădic
Montaj: Radu Georgescu


Galerie Foto

Cuvinte cheie: animest 2019, anton groves, damian groves, making of at animest 2019, opinci film, studio set production

Opinii: