REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmOpinci (2019)

My Father's Shoes

18 min. - Film de animație Scurtmetraj - AG - 06.06.2019

Sinopsis : Un tată îi povestește fiicei despre călătoria extraordinară pe care 4 tineri exploratori au făcut-o în jurul lumii. Fascinată de poveste, fiica descoperă că istoria este o împletire de realitate și ficțiune.

 

Regie: Anton Groves, Damian Groves

Scenariu: Bogdan Mureșanu, Anton Groves, Damian Groves

Actori Principali:


Galerie Foto:

 • Opinci (2019)
 • Opinci (2019)
 • Opinci (2019)
 • Opinci (2019)
 • Opinci (2019)
 • Opinci (2019)
 • Opinci (2019)
 • Opinci (2019)
 • Opinci (2019)
 • Opinci (2019)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Tamara Buciuceanu Steliana (voce)
Marcel Iureş Dumitru Dan (voce)
Opinci (2019) Julia Marcan Steliana copil
Vezi tot genericul

Producători

Studioset
cu sprijin CNC

Date de producție

Animație 3D / Stop Motion
Postproducție la Framebreed
Finanțare CNC: 60.000 euro
Buget estimat: 100.000 euro

Festivaluri, premii

 1. 2019 - Transilvania Film Festival - Zilele Filmului Românesc - Cel mai bun scurtmetraj romanesc
  2019 - Animest - Cel mai bun scurtmetraj românesc
  2020 - Clermont-Ferrand - Premiul Coup de Coeur Canal + al Programului pentru publicul tânăr
  2020 - UCIN - Cel mai bun film de animație

Subiect

Dumitru Dan are o istorie extraordinară, trăită de-a lungul a 13 ani și 100.000 de km. În 1910, el pleacă, împreună cu trei prieteni, într-o călătorie la pas, în jurul lumii, cu scopul de a câștiga cei 100.000 de franci pe care Touring Club de France îi oferea celui care reușea să facă turul lumii pe jos. Călătoria nu a mers așa cum plănuiseră cei patru: prietenii lui Dan nu au făcut față greutăților ridicate de călătorie și au murit, iar el a rămas singur să termine expediția, întreruptă pentru câțiva ani buni de Primul Război Mondial. În 1923, Dumitru Dan trece linia de finish și își primește premiul, mult devalorizat.

Trivia

 • Interviu despre realizarea filmului romfilmdevelopment.org
 • Dumitru Dan a intrat în „Cartea recordurilor” pentru călatoria lui fabuloasă.
 • Dumitru Dan s-a născut în anul 1890, la Buhuşi, într-o familie modestă, cu şapte copii. Când a venit vremea facultăţii, a plecat din ţară. Avea ambiţii mari, mai ales pentru că în acele timpuri nu oricine reuşea să urmeze studiile universitare. „Ca elev absolvent al liceului, cunoscând franceza şi germana, am scris în mai multe state din Europa să vedem dacă ne acordă vreo bursă. După un interval, primesc din Franţa o scrisoare în care spune că ne acordă cantina şi căminul cu 10 franci pe lună, scutire de taxă, scutire de cărţi”, povestea Dumitru Dan.
 • I-a cunoscut pe tovaraşii lui de călătorie: Paul Pîrvu, Gheorghe Negreanu și Alexandru Pascu. Au pornit spre facultatea din Franţa pe jos, în costume naţionale, cu opinci în picioare şi cu instrumentele la braţ. Ca să câştige bani, au susţinut spectacole în toate marile oraşe prin care au trecut. Dumitru Dan şi Paul Pîrvu au studiat Geografia la Sorbona, iar Gheorghe Negreanu şi Alexandru Pascu, Conservatorul.
 • În anul 1908, un anunţ dintr-un ziar francez le-a oferit cea mai mare provocare. Club Touring de France, o agenţie de turism, organiza un concurs unic în lume: ocolul Pământului pe jos. Candidaţii puteau să îşi aleagă singuri traseul, dar nu aveau voie să plece cu bani de acasă. Premiul: un franc pentru fiecare kilometru parcurs. La concurs s-au înscris 200 de participanţi, din toate colţurile lumii. Printre ei, şi studenţii români, care vorbeau mai multe limbi străine. Au ales cel mai lung traseu, de 100.000 de kilometri. După doi ani de pregătiri intense şi de documentare, s-a dat startul la 1 aprilie 1910. Fiecare concurent trebuia să pornească din capitala ţării natale.
 • Temerarii au trecut prin 74 de ţări, 1.500 de orase, 30 de colonii, cinci continente, 7 mări, 3 oceane şi de 6 ori pe la Ecuator. Au avut nevoie de 497 de perechi de opinci şi de 28 de costume naţionale pe care le primeau de acasă, în locuri stabilite din timp. În fiecare oraş în care ajungeau mergeau la autorităţi şi-şi anunţau prezenţa.
 • Alexandru Pascu a murit la un an după începutul aventurii, în anul 1911, la Bombay, dupa ce un rajah i-a oferit opium. Acesta i-a fost fatal. Gheorghe Negreanu a alunecat într-o prăpastie în munţii Chinei, iar Paul Pîrvu a fost nevoit să abandoneze în America, din cauza unei cangrene care a dus la amputarea picioarelor.
 • În anul 1916, după o călătorie de șase ani în jurul lumii, deşi mai avea de parcurs doar 4.000 de kilometri, Dumitru Dan a fost nevoit să se întoarcă acasă din cauza Primului Război Mondial. A continuat însă călătoria în anul 1923.
 • A fost un modest profesor de geografie la Buzău, unde a trăit până în anul 1978.
Anton Groves despre film:
"Eu cred ca este nevoie de niste eroi romani. Numai de rau se aude despre Romania in afara, in Europa. Iar omul asta a facut niste lucruri foarte deosebite. Sa calatoreasca 6 ani pe picioarele lui si sa nu renunte nici dupa 6 ani de razboi…nu stiu daca mai exista azi oameni care sa faca acest lucru. Asta e o poveste foarte tare pe care lumea n-o stie. Speram insa ca Opinci să nu-i atragă doar pe români. E o poveste internațională, ne-am dori să-l vadă și străinii ca pe un proiect cu potențial".

OPINCI - Trailer from studioset on Vimeo.

Website

http://www.antongroves.com/film/opinci/
Opinci (2019) - Photo