Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



”Balanța”, de Lucian Pintilie, primul film românesc digitalizat 4K


     Balanța, primul film realizat de Lucian Pintilie după 1990, când s-a întors în țară din exilul forțat, a fost prelucrat, refăcut și digitalizat 4k la studioul Avanpost, ceea ce este o altă premieră românească. Timp de șase luni, experții în imagine și sunet au reconstituit, fotogramă cu fotogramă, pelicula adusă din Franța în țară, prin amabilitatea Cătălinei Pintilie, a lui Marie-France Ionesco și a producătorului Marin Karmitz.
     Această variantă a fost proiectată la spectacolul de gală din sala Teatrului Național București și intră în cinematografele din toată țara, distribuită de Transilvania Film. Tudor Giurgiu a prezentat proiectul, inițiat de Fundația9 – Fondul de cinema „Lucian Pintilie”, finanțat de BRD - Groupe Société Générale și condus de Corina Șuteu. Este primul film românesc restaurat cu fonduri private și primul digitalizat în România, la Avanpost.
     Balanța, co-producție România-Franța, care a avut premiera la Cannes în 1992, este adaptarea cinematografică a romanului ”Balanța” (1985), scris de Ion Băieșu. Lucian Pintilie și Băieșu au lucrat împreună la scenariu. Romanul este o dezvoltare a nuvelei ”38 cu doi” (1965), scrisă de Ion Băieșu cu mai mulți ani în urmă și ecranizată, împreună cu Alexandru Tatos, în Mere roșii, apărut în 1976.
     În filmul lui Pintilie, Mitică Irod este interpretat de Răzvan Vasilescu (Premiul UCIN 1992 pentru actor în rol principal), a cărui iubită Nela este Maia Morgenstern (Premiul UCIN în 1992, Premiul ”Felix” pentru cea mai bună interpretare feminină la Berlin, în 1993).
     Din echipa filmului, au urcat pe scenă actorii Victoria Cociaș, Magda Catone, Dorel Vișan, Gheorghe Visu și asistenții de regie Anca Boariu-Berlogea și Siniša Dragin, membrii echipei tehnice. Mariana Mihuț a rămas în sală, iar Victor Rebengiuc a transmis un mesaj video. Mulți dintre ei au fost prezenți la aniversarea lui Lucian Pintilie la împlinirea vârstei de 80 de ani, organizată la Teatrul Bulandra în 2013.
     În 2011, la inițiativa lui Mihai Chirilov și a lui Tudor Giurgiu, Festivalul Transilvania Film organiza prima retrospectivă a operelor lui Lucian Pintilie. În 2018, Cristian Mungiu a propus Integrala filmelor lui Lucian Pintilie în cadrul Festivalului Les Fims de Cannes à Bucarest, la care a fost invitat și Marin Karmitz. Tot în 2018, Lucian Pintilie a fost premiat pentru întreaga activitate de către Institutul Cultural Român în cadrul Festivalului Filmului European. 
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu


 
(13.02.2020)

Tags: avanpost studio, balanta film, corina suteu, fondul de cinema lucian pintilie, lucian pintilie, tudor giurgiu

Comments: