REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Proiecţie „Videogramele unei revoluţii” la Madrid şi Barcelona


Regizorul Adrei Ujică inaugurează programul „Sfârşitul unei dictaturi: Ceauşescu, România, 1989", la Cinemateca din Catalonia.

     Pe 21 decembrie, Institutul Cultural Român de la Madrid  încheie programul acestei luni din cadrul celei de-a 5-a ediţii a Zilelor Filmului Românesc de la Cinemateca Spaniolă din Madrid, cu proiecţia documentarului Videogramele unei revoluţii (1992), realizat de Harun Farocki şi Andrei Ujică. În aceeaşi zi, şi cu acelaşi film, ICR Madrid inaugurează, la Barcelona, ciclul „Sfârşitul unei dictaturi: Ceauşescu, România, 1989", organizat în colaborare cu Cinemateca din Catalonia. Cele două proiecţii marchează împlinirea a 25 de ani de la Revoluţia Română din 1989 şi căderea regimului comunist. Regizorul Adrei Ujică va prezenta filmul la Barcelona, pe 21 decembrie, de la ora 19.  
     Cea de-a V-a ediţie a festivalului Zilele Filmului Românesc, organizat de ICR Madrid şi Cinemateca Spaniolă (Filmoteca Española) în perioada 9 decembrie 2014 - 29 ianuarie 2015, propune o serie de proiecţii speciale cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la căderea dictaturii comuniste din România. Spectatorii din capitala Spaniei au putut viziona deja filme precum Q.E.D. - Quod Erat Demonstrandum de Andrei Gruzsniczki, Roxanne de Valentin Hotea sau După-amiaza unui torţionar de Lucian Pintilie, urmând ca programul sesiunilor din luna decembrie să se încheie duminică 21, când cinematograful Cine Doré va găzdui prezentarea documentarului Videogramele unei revoluţii
Cu aceeaşi ocazie, ICR Madrid şi Cinemateca din Catalonia (Filmoteca de Cataluña) organizează, la Barcelona, programul de filme „Sfârşitul unei dictaturi: Ceauşescu, România, 1989”. Selecţia include opt filme de lung metraj, care vor putea fi vizionate în perioada 21 decembrie 2014 - 30 ianuarie 2015, la Cinemateca din Catalonia. Regizorul Andrei Ujică participă la eveniment. Proiecţia va fi urmată de dezbatere, la care, alături de regizorul român, vor participa Ignacio Vidal Folch, jurnalist, corespondent al ziarului El País în Europa de Est, în 1989, şi Camil Ungureanu, lector universitar în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Pompeu Fabra. Luni, pe 22 decembrie, Andrei Ujică va participa la o întâlnire cu studenţii şcolii de film Bande-à-Part, din Barcelona. Evenimentul de la Barcelona este realizat cu colaborare Centrului Naţional al Cinematografiei şi cu sprijinul Societăţii Autorilor Români din Audiovizual. 
Detalii: www.icr.ro 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: 25 de ani de la revolutia din romania, dupa amiaza unui tortionar, filme romanesti, icr madrid, q.e.d., roxanne valentin hotea, videogramele unei revolutii

Opinii: