REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCaravana filmului românesc – în premieră la mayFest


     Pentru al şaselea an consecutiv, Caravana filmului românesc își continuă programul de prezentare a filmelor românești clasice și contemporane, primul popas din acest an fiind făcut în cadrul mayFest. Prima ediție a festivalului va avea loc în comuna brașoveană Cristian, în perioada 4 – 6 mai 2018.
     mayFest este sărbătoarea germană a sosirii primăverii. Manifestarea începută inițial în Germania, cu scopul declarat inițial de a promova micile industrii și produse manufacturiere ale comunităților, a devenit ulterior o sărbătoare de largă acceptare internațională, fiind varianta de primăvară a Oktoberfest-ului. În România și Bulgaria, mayFest-ul este marcă înregistrată și francizată a Gremiului Levantin – Casa de Comerț Balcanică, cu sediul central în Brașov. Festivalul se înscrie și în programul economic de bun parteneriat pe care atât Guvernul României, cât și Președinția, alături de Guvernele și Președințiile Serbiei, Bulgariei și Greciei îl dezvoltă în vederea amplificării schimburilor culturale și economice între aceste țări.
     În cadrul festivalului, vor fi organizate și târguri de gastronomie tradițională, accentul punându-se pe bucătăriile naționale și pe promovare produselor naturale specifice regiunilor respective, în dorința de a promova tradițiile și moștenirile lăsate de înaintași. La invitaţia organizatorilor mayFest, Caravana filmului românesc – Cartea şi filmul va prezenta o serie de filme istorice de impact emoțional, având în vedere evenimentele dedicate Centenarului Marii Uniri. Aceste filme surprind momente cruciale din istoria României: Primul Război Mondial şi Marea Unire sau pun în lumină figurile exponențiale care ne-au marcat evoluția ca națiune.
     Astfel, publicul va putea viziona filmele: Ecaterina Teodoroiu (regia Dinu Cocea), Ultima noapte de dragoste (regia Sergiu Nicolaescu) și Mihai Viteazul (regia Sergiu Nicolaescu).
     De altfel, începând de anul acesta Caravana filmului românesc, cu cele două secţiuni ale sale: Cartea şi filmul şi Capodopere ale cinematografiei naţionale îşi diversifică portofoliul și, pe lângă filme care sunt direct relaționate cu celebrarea Centenarului Marii Uniri, a inclus în portofoliu mai multe producții, printre care și filmele de animaţie realizate de cunoscuţi regizori precum: Ion Popescu Gopo, Victor Antonescu, Călin Cazan, Luminiţa Cazacu, Constantin Păun etc. Prin urmare, şi copiii de astăzi vor putea să se bucure de filmele care au încântat, odinioară, copilăria părinţilor lor, în programul proiecţiilor pregătite pentru următoarele oraşe prin care va trece Caravana filmului românesc în luna mai: Baia Mare, Zalău, Călăraşi, Râmnicu Vâlcea şi Oneşti.
     Proiecțiile din cadrul mayFest vor avea loc pe platoul de lângă societatea Schaeffler România (intrarea din DN 73 spre fabrică, coordonate GPS 45.638,25.521). Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
     Detalii: www.asociatiacinecultura.ro // www.caravanafilm.ro
(03.05.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: caravana filmului romanesc, filme romanesti, may fest 2018

Opinii: