REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmEcaterina Teodoroiu (1978)

Soldiers Never Cry

106 min. - Film istoric - AG - 04.12.1978

Sinopsis : Evocare a Ecaterinei Teodoroiu (1894-1917), cunoscută şi ca "eroina de la Jiu", care a participat ca voluntar în luptele din Primul Război Mondial.

Regie: Dinu Cocea

Scenariu: Mihai Opriş, Vasile Chiriţă

Actori Principali: Stela Furcovici, Ion Lupu, Mihai Mereuţă


Galerie Foto:

  • Ecaterina Teodoroiu (1978)
  • Ecaterina Teodoroiu (1978)
  • Ecaterina Teodoroiu (1978)
  • Ecaterina Teodoroiu (1978)
  • Ecaterina Teodoroiu (1978)
  • Ecaterina Teodoroiu (1978)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Ecaterina Teodoroiu (1978) Stela Furcovici Ecaterina Teodoroiu
Ecaterina Teodoroiu (1978) Ion Lupu Gheorghe Mănoiu
Mihai Mereuţă Bătrânul
Vezi tot genericul

Producători

Casa de filme Unu

Date de producție

Filmări februarie – iunie 1978 la Târgu Jiu, Pucioasa, Padina, Târgoviște, București. Cheltuieli de producție 5.986.000 lei.
Ecran normal, color, 12 acte, 3157 m.

Distribuitori

Româniafilm

Festivaluri, premii

  1. 1978 - ACIN - Premiul pentru coloana sonoră; Diplomă de onoare pentru debut (Stela Furcovici)

Trivia

Opinia criticului
„Filmul derulează, de fapt, o legendă, dar poate că meritul său cel mare (fiind vorba neîndoios despre un film meritoriu al cinematografiei noastre) este acela de a fi umanizat fără ostentații extra-artistice povestea personajului titular până la obținerea unei «povești obișnuite». Ecaterina Teodoroiu nu este filmul unei statui, al unei balade, al unui mit. Este povestea unei fete simple și cuceritoare de pe plaiuri gorjene, cu mirări de școlăriță, cu suflet generos, care nu poate rămâne străină de evenimentele din juru-i și pe care evenimentele o vor conduce spre întâmplări «mai mari» decât ea și spre un destin tragic.” (Călin Căliman)

„Totul se desfășoară cu o naturalețe absolută. Toți merg simfonic în aceeași credință, în aceeași calmă exaltare. Singurele detalii narative sunt micile dificultăți ale eroinei de a convinge pe militari să o ia cu ei ca simplu ostaș. Acestea sunt singurele întâmplări narate. Restul se petrece în gândurile ei, exprimate nu de ea, ci de povestea ce naște și crește în jurul ei.” (D.I. Suchianu)

„Trecând de la o judecată de ansamblu, trebuie să mărturisim, nu fără o anumită tristețe, o persistentă senzație de confecție, de fad, de lipsă de relief, de lipsă de stil, ba chiar de lipsă de dramatism, deși filmul abundă în scene de luptă armate.” (Ecaterina Oproiu)

Ecaterina Teodoroiu (1978) - Photo