REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



A doua ediție Film mai aproape, 24-27 august


     Primul festival de film din Bacău, desfășurat anul trecut sub denumirea Eye Film Festival, revine într-o nouă formulă și cu un atelier de film pentru liceeni: Școala de Vară.
     Cele două cinematografe de stat din oraș  nu funcționeză, iar organizatorii festivalului au pornit o campanie prin care să atragă interesul administrației locale pentru ca măcar unul dintre aceste locuri să fie revendicate de către comunitate. Scopul lor este ca sala Cinema Central să fie renovată și dată în folosință, iar proiecțiile din cadrul Festivalului Film mai aproape să aibă loc într-un spațiu dedicat. Până atunci, se desfășoară în spații alternative. Proiecțiile de interior sunt la Ateneu, iar cele de exterior, în mai multe parcuri și localuri bacăuane: Parcul Catedralei, Piața Tricolorului, Snobbish Burger.
     Programul cuprinde filme românești de lungmetraj și documentare. Film mai aproape le aduce spectatorilor 8 filme românești de ficțiune: Filantropica (r. Nae Caranfil, 2002), Undeva la Palilula (r. Silviu Purcărete, 2012), La Drum cu Tata (r. Anca Miruna Lăzărescu, 2016), Katalin Varga (r. Peter Strickland, 2009), Inimi Cicatrizate (r. Radu Jude, 206), Toni Erdmann (r. Maren Ade, 2016, o co-producție germană-austriacă- română) Afacerea Est (Igor Cobileanski, 2016), București Non-Stop (r. Dan Chișu, 2015). Programul este completat și de 6 filme documentare, atât românești, cât și din străinătate: Home (Yann Arthus-Bertrand, 2009), Un film mai puțin vesel, mai mult trist, poetic și sfătos (r. Cornel Mihalache, 2016) Wainting for August (r. Teodora Ana Mihai, 2014), Țara Moartă (r. Radu Jude, 2017), Planeta Petrila (r. Andrei Dăscălescu, 2016), Ultimul Căldărar (r. Cosmin Bumbuț, Elena Stancu, 2016).
     Premiera care vine odată cu această ediție este atelierul de educație cinematografică. Școala de Vară se desfășoara în perioada 18-27 august, timp în care cei 12 adolescenți vor participa la workshop-uri susținute de profesioniști în domeniu și vor parcurge toți pașii pentru realizarea unor scurt-metraje. Filmele vor fi proiectate în cadrul festivalului și vor fi însoțite de o festivitate de premiere, pe baza votului oferit de către public.
Nu vor lipsi nici invitații, care vor participa la festival în calitate de reprezentanți ai fimelor proiectate: Dana Bunescu (Inimi Cicatrizate, Țara Moartă), Cezar Popescu (Țara Moartă), Răzvan Enciu (La drum cu tata), Cornel Mihalache (Un film mai puțin vesel, mai mult trist, poetic și sfătos) și mulți alții.  Aceștia vor susține discuții cu publicul.
Detalii: facebook
(21.08.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: festivalul film mai aproape bacau 2017, filme romanesti, scoala de vara film mai aproape

Opinii: