REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmGheorghe Preda a ”accidentat” o vulpe pentru ”Forma inimii în praf”


     Drumul județean 200. Dis-de-dimineață. Ger. O mulțime de oameni aduce o mașină accidentată, o proptesc într-un copac. Toată lumea are veste fosforescente și vorbește la stații.
Gheorghe Preda filmează scurtmetrajul Forma inimii în praf, produs de Velvet Moraru pentru ICON Production. Regizorul stabilește cu Silviu Stavilă, directorul de fotografie, poziția camerei. Toată lumea se agită, cu treabă, nu din cauza frigului, pentru că toți sunt echipați ca pentru escaladă pe munte. Doi polițiști așteaptă semnalul, în cele două capete ale locului de filmare, pentru a întrerupe circulația. Chiar dacă e sâmbătă dimineața, pe un drum județean, circulă multe mașini, iar vânzoleala de lângă limuzina tamponată trezește curiozitatea.
     Sunt chemați actorii - Gabriel Constantin, Antonia Ionescu, Sorin Ana, iar Velvet Moraru, care e și asistent de regie, anunță în stație că începe filmarea. Se fac repetiții. Preda și Silviu Stavilă decid ce unghi e mai bun. Cineva produce fum din spatele mașinii accidentate. Camera fixă, steady. E pregătită și o camera-car pentru mai târziu. Plus un Mercedes producție 2015, oferit de Țiriac Auto. Multă logistică, așa cum ne-au spus Marta Marinescu și Dana Boghean- Melconian din echipa de producție. 
     Este adusă și vulpea, un animal confecționat special pentru film de către Viorel ”Pokemon” Militaru. Zace pe caldarâm și e în centrul cadrului și al poveștii. Se dă ”Motor!”. O dată, de două ori, de trei ori. Un domn elegant (Gabriel Constantin) trece în viteză cu Mercedesul, pune frână lângă mașina accidentată, în care se află soția (Antonia Ionescu) și amantul (Sorin Ana), plini de sânge. Se uită la cei doi, se gândește îndelung. Salvează vulpea.
     Atât am văzut, atât povestim. Restul, când va fi gata Forma inimii în praf. Scurtmetrajul face parte din proiectatul omnibus Zoosofia, cu patru filme în care animalele sunt personajele principale. Gheorghe Preda are deja Vaca finlandeză, produs de Cristian Comeagă, e în postproducție cu Femeia-Pasăre, produs de Laura Georgescu Baron, la care adaugă Forma inimii în praf , produs de Velvet Moraru, și Câinele din vis, care încă nu are producător. 
Imagine: Valeriu Ciubotaru
(13.02.2017)

Cuvinte cheie: filme romanesti, forma inimii in praf film, gheorghe preda, iconproduction, silviu stavila, velvet moraru, zoosofia film

Opinii: