REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film“Cai putere” la înălţime


     Locaţia: un bloc cu 10 etaje din Titan. La fiecare etaj găseşti o masa cu flori şi scaune. Scrumieră. Pensionarii urcă şi coboară cu ţigările şi bricheta în mână. Se mişcă atent, pentru că, pe scara lor, se aude “Atenţie, se filmează!”.   

  Un grup de bărbaţi urcă o motocicletă pe nişte scări. Până aici, nimic neobişnuit sau aproape. Numai că acţiunea se petrece între etajele 5 şi 6 ale unui bloc. Supărată de zgomot, o doamnă  iese din apartamentul ei şi din cadrul uşii îi admonestează, după care dispare cu o atitudine de cucoană ofensată.
     Bărbaţii sunt Adrian Titieni, Costel Caşcaval, Lucian Ifrim, Marian Popescu şi Cătălin Stelian, iar profesoara deranjată e Tora Vasilescu.
Motocicleta este o Mobra roşie cu dungi albe, pentru că aşa a vrut Daniel Sandu, regizorul şi scenaristul scurtmetrajului Cai putere, care tocmai se filmează. Sandu se află la al treilea scurtmetraj, după Numărătoarea manuală şi Vocea a doua.  
     Mişcarea aparent haotică de pe palier încetează brusc la anunţurile autoritare ale producătorului executiv Oana Matei. Se repetă, se trag duble. Directorul de imagine Alex Trăilă are un stadycam destul de greu, dar se mişcă agil în spaţiul relativ strâmt al acţiunii.
     Echipa dă bice pentru că totul trebuie să fie gata în 5 zile de filmare. Mai mult nu permite bugetul (47.000 euro) drămuit cu grijă e către producătoarea Velvet Moraru. Ea a câştigat cu acest proiect ultimul concurs oragnizat de către CNC care i-a asigurat jumătate din sumă.
     Din distribuţie mai fac parte Mihaela Sîrbu şi Tan Phong Do. Ada Radu se ocupă de costume şi decor, iar Dana Angelescu de machiaj.
     Pentru locatarii blocului din Titan, filmarea este evenimentul anului.

(6.11.2013)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: adrian titieni, cai putere, costel cascaval, daniel sandu, velvet moraru

Opinii: