REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Fixeur”, un film de Adrian Sitaru și Adrian Silișteanu


     Timp de trei ani, regizorul Adrian Sitaru a dezvoltat două proiecte: Fixeur și Ilegitim. Primul în cinematografe a fost Ilegitim, un proiect special pe care l-a pus la cale cu Alina Grigore și cu elevii de la școala de actorie a acesteia, Inlight. Filmul a fost premiat la Berlinale Forum 2016 și apreciat pentru originalitate.
     Fixeur are un scenariu la care au lucrat Adrian și Claudia Silișteanu, Adrian Sitaru și Răzvan Rădulescu. Povestea se bazează pe experiența de fixeur a lui Silișteanu, care a făcut munca asta în anii 2000. Fixeur-ul rezolvă tot pentru jurnaliștii străini care vin în altă țară. Unul dintre reportajele la care a participat el e punctul de plecare – adolescente trimise în Franța pentru prostituție și repatriate de autoritățile de acolo.
În film, jurnaliștii francezi (Mehdi Nebbou, Nicolas Wanczycki) vin în România pentru cazul unei astfel de fete și sunt așteptați de un fixeur (Tudor Aaron Istodor). Ancheta, drumurile în nordul țării unde se află familia și fata respectivă, implicarea unor autorități, golanii locali, frica și moralitatea demersului jurnalistic sunt cheile acestei povești regizate de Sitaru, filmate de Adrian Silișteanu și produse de Anamaria Antoci pentru 4Proof Film.
     Castingul pentru rolul fetei a condus la realizarea scurtmetrajului Arta, tema fiind dificultatea de a face alegeri fără a-i afecta pe cei implicați. Sitaru și Silișteanu și-au pus problema că orice implicare artistică poate fi abuzivă pentru un copil.
     Pentru rolul din acest film, Tudor Aaron Istodor a fost selectat ca reprezentant al României la Shooting Stars la Berlinale 2017. La conferința de presă au venit Adrian Sitaru, Claudia Silișteanu, Adrian Silișteanu, Tudor Aaron Istodor.
     Echipa Aarc a fost prezentă și pe platoul de filmare Fixeur.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
    
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: 4proof film, adrian silisteanu, adrian sitaru, filme romanesti, fixeur film, romanian movies, tudor aaron istodor

Opinii: