REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCaravana filmului românesc ajunge la Ghimbav, în august


     Caravana filmului românesc ajunge la Ghimbav pentru al treilea an. Proiecțiile au loc în fiecarea seară de la ora 21.00, în curtea Școlii Mari. Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, proiecţiile din cadrul "Caravananei filmului românesc - Capodopere ale cinematografiei naţionale" programate la Ghimbav, în perioada 20 - 24 iulie au fost amânate pentru luna august.

     Caravana se deschide cu filmul Ecaterina Teodoroiu (regia Dinu Cocea). Cercetaşă şi asistentă medicală pe front, tânăra a cerut să intre în focul luptelor, după ce fraţii ei au murit în război. Luată prizonieră de nemţi, a evadat, a fost apoi rănită, decorată şi şi-a pierdut viaţa la 24 de ani, în luptele de la Mărăşeşti, comandând unul din plutoanele româneşti care au respins ofensiva germană din Moldova.
     În a doua seară este programat filmul Două lozuri (regia Paul Negoescu), premiat la Festivalul de Film de la Fort Lauderdale, ca cea mai bună comedie. Regizorul-scenarist s-a inspirat din „Două loturi”, a lui I. L. Caragiale, dar a adus povestea în ziua de azi. Dacă în nuvela clasică, un funcţionar se crede bogat pentru o clipă, doar pentru a descoperi că numerele câştigătoare sunt invers decât ale lui, în filmul produs în 2016, biletul de loterie câştigător este furat. Iar păgubaşii pornesc într-o goană nebună, într-o Dacie obosită, în căutarea hoţului care i-a lăsat fără de noroc.
     A treia seară de proiecţii de la Ghimbav este dedicată memoriei, cu filmul Octav, cu care regizorul Serge Ioan Celibidachi şi-a făcut, în 2017, debutul în filmul de ficţiune. Marcel Iureş a primit şi el mai multe premii internaţionale pentru interpretarea rolului principal, cel al bătrânului care revine în locurile copilăriei sale şi retrăieşte cu nostalgie trecutul său frânt. Un flux al aducerii aminte, iscat de reîntâlnirea cu prietena sa din copilărie.
     Și caii sunt verzi pe pereți (regia Dan Chișu) urmărește poveşti paralele, care se intersectează în final, despre sindromul românesc al îmbogăţirii peste noapte, fără nici un efort. Tocitu este un mărunt conţopist în pragul pensionării care îşi pierde slujba pentru că nu se descurcă pe calculator, iar atunci când încearcă să se pună la punct cu tehnica modernă cade victimă excrocheriei virtuale. Marius este un tânăr care câştigă un premiu important la o tombolă de ţigări, dar nu-l poate revendica pentru că a participat pe un nume fals, întâmplător Tocitu.
     În cea de a cincea seară, copiii pot vedea Campioana. Două adolecente fac totul pentru a intra la celebra şcoală de la Deva, care a adus faimă internaţională, gimnasticii româneşti. În 1990, la 14 ani de la nota de 10 absolut, obţinută de Nadia Comăneci la Jocurile Mondiale de la Montréal, maestra filmelor pentru copii, Elisabeta Bostan, a filmat această poveste a voinţei de a izbândi în sport. Şi în viaţă.
     Detalii: www.asociatiacultura.ro
(18.07.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: campioana film, caravana filmului romanesc ghimbav 2018, doua lozuri film, ecaterina teodoroiu film, octav film, si caii sunt verzi pe pereti film

Opinii: