REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



A început ediția a II-a a Bucharest Film Awards


     A doua ediție a festivalului internațional de film independent Bucharest Film Awards a debutat joi cu Industry Talk, întâlnirea profesioniștilor independenți din industria cinematografică. Discuția a fost moderată de criticul și educatorul de film, Ileana Bîrsan, și a avut-o ca invitat special pe regizoarea Iulia Rugină, care a vorbit despre ultimul său proiect de documentar Disco BTT și despre producția de film independent și documentar din România.
     S-au alăturat întâlnirii și cineaștii străini, prezenți în festival cu filme în competiție sau proiecții speciale, Stefana Brancastle, Laurence Blyth, Simon Daniels, Robert Haufrecht, Lana MacIver, Dimitris Georgiev, Teodora Mladenova și Otwin Biernat.
     Prima zi a festivalului a continuat cu Masterclass-ul de muzică de film ținut de Simon Daniels. Compozitorul britanic recunoscut în industria internațională și premiat cu American Gold Star Award a vorbit pasionaților de film despre culisele producției unei coloane sonore și despre metodele personale de a menține inspirația pe parcursul procesului creativ.
     Bucureștenii s-au bucurat de lungmetrajul Point of View, în prezența regizorului Otwin Biernat, la The Institute, și de Subterranean Love: Ileana & Paul, proiectat la Hub44 în cadrul calupului de scurtmetraje din competiție, cu participarea autorului Robert Haufrecht, profesor la School of Visual Arts din New York. Seara s-a încheiat la barul Unteatru în sunetul jazzy-pop al concertului Lanei MacIver.
     Filmele independente din competiție concurează pentru 10 secțiuni de premii: lungmetraj, mediumetraj, scurtmetraj, film studențesc, film experimental, animație, documentar, webshort, music video și trailer.
     Proiecțiile din selecția oficială și evenimentele Bucharest Film Awards continuă vineri și sâmbătă la Unteatru, The Institute, Centru și Copper’s Pub.
Laurence Blyth, directorul de imagine cu experiență bogată în film și televiziune și producții premiate BAFTA, susține masterclass-ul de imagine de film, vineri, de la 17:00, la Unteatru.
Regizoarea Stefana Brancastle, la bază actriță cu apariții în Sweeney Todd și The Da Vinci Code, îî va ajuta pe participanți să descopere ce anume face o poveste să funcționeze în cadrul masterclass-ului de regie și storytelling pe care îl va susține sâmbătă, de la ora 15:00, la Unteatru.
     Cei doi vor fi prezenți, alături de compozitorul Simon Daniels, la proiecția specială a producției lor, The Mechanism of Suspended Time, sâmbătă, la Unteatru de la 19:00. 
Două lozuri, comedia independentă regizată de Paul Negoescu, se vede vineri la Unteatru, de la ora 17:00, în proiecție specială accesibilizată pentru persoanele cu deficiențe de vedere, facilitată cu sprijinul Fundației Cartea Călătoare. Actorul Dorian Boguţă va fi prezent la finalul vizionării pentru a discuta cu publicul.
     La The Institute, vineri de la 7pm, absolvenții facultăților de film vin să-și prezinte producțiile studențești. Printre ele se află și Narcis & Fifi, scurtmetrajul care-i aduce împreună pe Macanache și Maia Morgenstern. Regizorul Șerban Racovițeanu va fi prezent pentru o sesiune de Q&A.
     Tot pe 13 octombrie, la Copper’s Pub, de la ora 22:00, spectatorii au întâlnire cu regizoarea Marie Ullrich, prezentă la proiecția lungmetrajului său, The Alley Cat.
     În ultima zi a Bucharest Film Awards, ăe 14 octombrie, cei mai mici dintre cinefili sunt așteptați la Unteatru de la ora 11:00, la proiecția dedicată copiilor, unde vor urmări 3 animații premiate în festivaluri naționale și internaționale, și scurtmetrajul românesc Strung Love
     VR Cinema Corner va fi disponibil pentru cinefilii amatori de realitate virtuală pe toată durata festivalului de la ora 19:00 până la ora 23:00 la Centru.
     Britanicii de la Silvastrain vor închide festivalul cu un concert Neo-Soul, Funk și Folk Infused Reggae la Unteatru, de la ora 22:00.
     Accesul publicului la festival este gratuit.
(13.10.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: bucharest film awards, doua lozuri film, ileana birsan, iulia rugina, serban racoviteanu

Opinii: