REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film“Biserici de lemn” filmate “à l’americaine” de Kiki Vasilescu


     După tentativa cinematografică independentă Terapie pentru crimă (2014), regizorul Kiki Vasilescu a plecat în Statele Unite ale Americii. Încercarea de a găsi producător pentru un proiect cinematografic l-a determinat să caute o idee atractivă pentru un american și a propus un documentar despre bisericile vechi de lemn din România, unele mai puțin cunoscute.
     Biserici de lemn din România, realizat în 2015 de Kiki Vasilescu și Cristina Iordache, a fost proiectat la Indie IPIFF 2016.  Cei doi realizatori au ales biserici din secolul al XIX-lea din Curechiu și Deleni (județul Hunedoara), Biserica „Trei Ierarhi” din Troaș (comuna Săvârșin, județul Arad), Lunca Moților (comuna Baia de Criș, județul Hunedoara), din Leleasca (județul Olt), Urși, Igoiu și Mlăceni (județul Vâlcea), Copăceni (județul Bihor). Filmate cu camera și cu drone, construcțiile de lemn pierdute printre copaci arată spectaculos. Mai mult, avem și grafică animată cu interiorul bisericilor, după desenele lui Harriet Plaskitt din Marea Britanie. Kiki Vasilescu și-a asumat și imaginea, montajul, animația. Documentarul este realizat de East Movies în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România, Muzeul Țăranului Român și Fundația Pro Patrimonio, factori care certifică acuratețea informațiilor și calitatea selecției. Succesul acestui demers a adus un nou proiect, despre bisericile de piatră, pe care îl vom vedea în 2018.  
                                                                                  
Imagine: Valeriu Ciubotaru
 
 

Cuvinte cheie: biserici de lemn din romania documentar, documentare romanesti, indie ipiff 2016, kiki vasilescu

Opinii: