REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film“Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, acum pe DVD


La 25 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, ICON production lansează pe DVD unul dintre cele mai premiate documentare româneşti din toate timpurile.

     Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu de Andrei Ujică, este „un film pe care orice student la istorie, om politic sau om de rând trebuie să îl vadă”, după cum titra publicaţia „Washington Post”. 
Producţia a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes 2010, fiind lansată în cinematografele din România în toamna aceluiaşi an. 
Decupat din peste 1000 de ore de imagini de la Arhiva Naţională de Filme şi Televiziunea Română, filmul acoperă 25 de ani din viaţa lui Nicolae Ceauşescu, de la instalarea sa la putere, în 1965, până la prăbuşirea din 1989. 
Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu încheie o trilogie despre comunism, din care fac parte Videograme dintr-o revoluţie, realizată de Andrei Ujică în colaborare cu Harun Farocki (1992), şi Out of the Present (1995). 
Filmul artistic de montaj a avut parte de o proiecţie specială la Cannes 2010 şi de cronici excelente în toate marile publicaţii ale lumii. Lipsit de voice-over sau de comentarii din off, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu este un eseu despre grandoarea şi absurditatea puterii, care demonstrează că imaginile de propagandă conţin în ele însele şi propria contradicţie. 
Premiza lui Andrei Ujică este provocatoare: „La urma urmei, dictatorul nu e decât un artist care are posibilitatea să-şi pună integral în practică egoismul. E doar o chestiune de nivel estetic dacă el se cheamă Baudelaire sau Bolintineanu, Ludovic al XVI-lea sau Nicolae Ceauşescu”. 
Din echipa filmului mai fac parte, pe lângă regizorul Andrei Ujică, Velvet Moraru, producător, Dana Bunescu (montaj şi sound-design), Titus Muntean (cercetare materiale de arhivă), Vivi Drăgan Vasile (consultant vizual) şi Roberta Răduca (colorist). 
Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, inclusă de publicaţia „New York Times" printre cele mai bune 20 de filme ale anului 2011, a fost realizată de ICON production, în asociere cu Televiziunea Română, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi cu participarea The Media Partnership, Fundaţia Arte Vizuale şi HFG / ZKM Filminstitut. 
DVD-ul conţine subtitluri în franceză şi engleză şi este însoţit de o broşură cu minibiografiile tuturor personajelor care apar în documentar. Printre cele 127 de figuri se regăsesc Gerald Ford, Jimmy Carter, Richard Nixon, Prinţul Charles, liderul nord-coreean Kim Il-Sung sau Mao Zedong. 
DVD-ul este disponibil din 16 decembrie, în reţeaua librăriilor Cărtureşti, Humanitas, Librarium, dar şi la Librăria Engleză “Anthony Frost" din capitală. 
Odată cu lansarea DVD-ului, dar şi pentru a marca cei 25 de ani de la Revoluţia din 1989, ICON production programează o serie de proiecţii ale filmului semnat de Andrei Ujică: miercuri 17 decembrie şi vineri 19 decembrie, de la ora 18:30, la Cinemateca Union, şi sâmbătă 20 decembrie, de la ora 20:30, la Noul Cinematograf al Regizorului Român din cadrul Muzeului Ţăranului Român.
Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu este singurul film care are trailere realizate de regizorii Adrian Sitaru, Marian Crişan şi Radu Jude.
 

 
 


Cuvinte cheie: andrei ujica, autobiografia lui nicolae ceausescu, dana bunescu, documentare romanesti, icon productions

Opinii: