REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Toto și surorile lui”, în deschiderea AdDOC 2017


     AdDOC, primul festival de film documentar în licee, s-a deschis marți, 2 mai, la Teatrul Național „Ștefan Iordache” din Caracal, cu proiecția documentarului Toto și surorile lui (regia Alexander Nanau) și cu o discuție la care au participat protagonistul filmului, Totonel, și colegii trupei sale de teatru PlayHood.
     La eveniment au venit peste 180 de elevi și profesori din Caracal, dar și coordonatori de cluburi de film din mai multe orașe din țară.
     Documentarul observațional Toto și surorile lui urmărește de-a lungul a mai bine de un an evoluția a trei frați: Andreea (14 ani), Ana (17 ani) și Totonel (10 ani). Rămași în grija unor unchi consumatori de droguri după ce mama lor este închisă pentru trafic de narcotice, copiii trebuie să-și găsească singuri echilibrul. Dacă pentru Ana dependența de droguri îi face tot mai dificilă încercarea de se integra în societate, Andreea și Totonel se refugiază în școală și în activitățile unui centru de educație alternativă.
     „Am râs și am plâns la film pentru că Totonel nu mai este așa mic și pentru că are o viață grea pe care nimeni nu și-o dorește. Asta am aflat după, când o colegă, Roxana, ne-a spus că este mândră de el, iar Andrei a vrut să îl ia în brațe. Ne-am emoționat și ne-am simțit bine împreună, am învățat că aparențele înșală și că e mai bine să cunoști oamenii înainte. Ne-am împrietenit și acum vrem ca toată luna să ne meargă la fel de bine,” a spus Alice Ioana Grecu, clasa a XII-a, gazdă.
     AdDOC va prezenta, pe parcursul lunii mai, 10 documentare românești în mai multe orașe din țară. Pe lista de filme din selecția AdDoc sunt următoarele titluri: Afară (regia Andrei Schwartz), Kapitalism, rețeta noastră secretă (regia Alexandru Solomon), Varză, cartofi și alți demoni (regia Șerban Georgescu), Balta albă (regia Silviu Munteanu), Cinema, Mon Amour (regia Alexandru Belc), Frăția (regia Cătălin Farcaș), Proiecționistul (regia Norbert Fodor), City Tour (regia Andrei Nicolae Teodorescu), Toto și surorile lui (regia Alexander Nanau) și Rețeaua (regia Claudiu Mitcu).
     Detalii: Facebook // One World Romania la Școală
(04.05.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: addoc 2017, addoc festival de film documentar in licee organizat de adolescenti, documentare romanesti, educatie cinematografica liceeni, one world romania la scoala, toto si surorile lui film

Opinii: