REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAzi începe Making Waves: New Romanian Cinema, la New York


     Pe 1 decembrie, se deschide cea de-a 11-a ediție a festivalului de film românesc Making Waves: New Romanian Cinema, eveniment inițiat și organizat de Romanian Film Initiative, în parteneriat cu Jacob Burns Film Center din Pleasantville, New York.

       Programul de șapte lungmetraje românești de la această ediție include cele mai recente și mai titrate producții ale anului. Capetele de afiș sunt Bacalaureat de Cristian Mungiu (care inaugurează festivalul) și Sieranevada de Cristi Puiu (nominalizarea României la Oscarul pentru cel mai bun film străin), ambele beneficiind deja de proiecții foarte bine primite în cadrul New York Film Festival din octombrie. Restul filmelor din selecție vor avea premiera new-yorkeză în cadrul Making Waves.
     „Noul cinema românesc a intrat în cea de-a doua decadă în plină forță,” afirmă directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov. „Cu două filme selecționate în competiția oficială a Festivalului Internațional de la Cannes, Bacalaureat și Sieranevada, și alte două – Ilegitim de Adrian Sitaru și Inimi cicatrizate de Radu Jude – premiate la Berlin, respectiv Locarno, e clar că 2016 a fost un an extrem de bun pentru filmul românesc, dacă nu chiar cel mai bun. Celor patru regizori consacrați, care au mai prezentat filme în edițiile anterioare ale festivalului, li se alătură voci noi precum Bogdan Mirică (Premiul FIPRESCI la Cannes și Trofeul Transilvania la TIFF pentru Câini) și Paul Negoescu, a cărui savuroasă comedie Două lozuri a dat box-office-ul autohton peste cap. Produs de HBO România, documentarul Cinema, mon amour de Alexandru Belc completează lista lungmetrajelor românești, în vreme ce cireașa de pe tort este O noapte în Tokoriki, irezistibila comedie a Roxanei Stroe, premiată la TIFF pentru cel mai bun scurtmetraj românesc. Conform tradiției, la Making Waves există și o țară invitată, reprezentată în acest an de filmul polonezului Tomasz Wasilewski Statele Unite ale Iubirii (Premiul de scenariu la Berlin), a cărui imagine este semnată de operatorul Oleg Mutu.”
     Gazda festivalului Making Waves din acest an este Jacob Burns Film Center din Pleasantville, New York, din al cărei bord onorific fac parte Steven Spielberg și Ron Howard. „Suntem onorați că Jacob Burns Film Center va prezenta în exclusivitate ediția din 2016 a festivalului Making Waves. Colaborăm de patru ani cu Romanian Film Initiative la acest festival dedicat filmul românești și suntem încântați că putem prezenta titluri valoroase pe care publicul nostru cinefil nu are cum să le vadă altfel,” declară Brian Ackerman, directorul de programe al JBFC.
     Ministrul Culturii Corina Șuteu, fondator al festivalului Making Waves și un promotor pasionat și dedicat al cinematografiei românești în Statele Unite, va fi prezentă la această ediție. „Cinematografia românească a cunoscut o dezvoltare continuă în ultimul deceniu, recunoscută la nivel internațional, în condițiile în care sistemul public de sprijin a fost inadaptat pentru a susține industria locală. Încă din 2006 când am lansat Festivalul de Film Românesc de la New York, am fost convinsă că cinematografia românească este unul dintre cele mai însemnate vehicule de promovare a artei și culturii românești, atât în Statele Unite cât și la nivel internațional. De aceea, în timpul mandatului meu ca Ministru al Culturii, am plasat cinematografia pe lista priorităților de vârf și am luat măsuri pentru reformarea sistemului, pentru a permite realizatorilor și producătorilor români, și industriei cinematografice în general, să aibă acces la instrumente adaptate,” spune Corina Șuteu.
     Invitații speciali ai festivalului din acest an sunt actorii Vlad Ivanov (Câini, Bacalaureat), Maria Drăguș (Bacalaureat), Alina Grigore și Robi Urs (Ilegitim) și Julia Kijowska (Statele Unite ale Iubirii).
     Detalii: www.filmetc.org

 

(01.12.2016)

Cuvinte cheie: corina suteu, festival de film romanesc new york, filme romanesti, making waves 2016, making waves new romanian cinema

Opinii: