Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismTrei într-o barcă: Mihai Mincan, Radu Stancu și Niko Becker despre „Spre nord”


     În ultimii ani, cinefilia română s-a entuziasmat datorită interesului neașteptat al Festivalului de Film de la Veneția pentru cinemaul său. Tradițional, noul val românesc a însemnat Cannes, așadar disponibilitatea recentă a Veneției validează presupozițiile unui cinema post Christi, scrise și rescrise de critica autohtonă de la Nu mă atinge-mă încoace (Ursul de Aur la Berlinala din 2018). A început colectiv (r. Alexander Nanau, 2019), Imaculat (Monica Stan, 2021) i-a urmat, iar acum a venit rândul Spre Nord, debutul în lungmetraj de ficțiune al jurnalistului Mihai Mincan, prezentat anul trecut în secțiunea Orizzonti
     Filmul se inspiră dintr-un fapt real al anului 1996, povestea unui român care s-a urcat clandestin într-un vapor de marfă îndreptat spre America. La început, Dumitru (tânărul Niko Becker) se întovărășește cu un bulgar, planul lor fiind să iasă la iveală în fața echipajul odată ce vasul se îndepărtează de portul spaniol, cerându-le marinarilor taiwanezi complicitate. Doar că aceștia decid să scape de bulgar printr-o crimă scufundată, fără urme; îngrozit, Dumitru se ascunde din nou, însă este descoperit de filipinezul Joel, un bărbat pios a cărui credință, precum și revoltă la abuzurile șefilor taiwanezi, îl fac să păstreze secretul, periculos pentru amândoi. 
      În tropi de thriller psihologic, Mincan face din vapor o lume în lume, laborator al legilor, regulilor, credințelor uscatului, dar și ale voinței de sine și revoltei. Cu ocazia proiecției de presă din București, Mincan, Becker și producătorul Radu Stancu ne-au vorbit despre  proiect. Filmul va intra în cinematografe pe 17 martie. 

 

 
(13.03.2023)

Tags: festivalul de film de la veneția, mihai mincan, niko becker, radu stancu, spre nord film

Comments: