REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Filmcolectiv (2019)

Collective

109 min. - Documentar - -

Sinopsis : Documentar observațional care spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv. Filmul urmărește cu egal interes autorități și jurnaliști, într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuale.

Regie: Alexander Nanau

Scenariu: Antoaneta Opriș

Actori Principali:


Galerie Foto:

  • colectiv (2019)
  • colectiv (2019)
  • colectiv (2019)
  • colectiv (2019)
  • colectiv (2019)
  • colectiv (2019)
  • colectiv (2019)

Vezi toată galeria

Distribuție:

colectiv (2019) Narcis Hogea tatăl lui Alex Hogea
colectiv (2019) Cătălin Tolontan jurnalist Gazeta sporturilor
colectiv (2019) Mirela Neag jurnalist Gazeta sporturilor
Vezi tot genericul

Producători

Alexander Nanau Production
în co-producție cu Samsa Film Luxembourg și HBO Europe,
cu sprijinulCentrului Național al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund și Sundance Documentary Fund,
cu participarea RTS Elveția, YES Docu și MDR Germania

Date de producție

14 luni de filmare și 18 luni de montaj, implicând peste 60 de oameni din echipa extinsă, din cinci țări și nouă naționalități.
 

Distribuitori

Alexander Nanau Production în parteneriat cu VoodooFilms.

Trivia

  • Pe 30 octombrie 2015, Mihai Grecea (Omul pasăre) se afla în clubul Colectiv din București când a izbucnit incendiul care a traumatizat o țară întreagă. Se afla acolo pentru filma, împreuna cu echipa pe care o coordona, concertul prietenilor săi din formația Goodbye to Gravity. După ce a câștigat dificila luptă pentru supraviețuirea în urma arsurilor, s-a alăturat încă din perioada de recuperare medicală echipei filmului „colectiv”.
  • Documentar selectat în secțiunea Out of competition la Festivalul de la Veneția. Este al doilea documentar românesc la Veneția, după Țara moților, regizat de Paul Călinescu, care a primit Placheta de bronz pentru Cel mai bun documentar în 1939.
Alexandru Nanau despre film:
„Pentru că mi-am trăit viața între culturi și țări, nu am avut niciodată sentimentul că aparțin undeva. În noiembrie 2015, emoția a mii de oameni care strigau într-un glas COLECTIV, m-a făcut să vreau să  înțeleg cum sunt construiți cei care se dedică dezvoltării comunității în care trăiesc. Am descoperit jurnaliști, whistleblowers, activiști care prin acțiunile lor au contribuit la demontarea unor minciuni dureroase pentru societate. La polul opus, am găsit oameni și sisteme care calcă în picioare demnitatea și viața însăși a celorlalți, din poziții de putere politică sau financiară, mințind și manipulând, pervertind adevărul și legea.” 
Mihai Grecea despre film:
„Să fac parte din echipa acestui film a fost o experiență intensă și marcantă pentru mine. Să lucrezi alături de Alexander pe o temă atât de dificilă și într-o cheie estetico-cinematografică foarte solicitantă te îmbogățește. Însă, poate mai presus de asta, exorcizarea propriilor mei demoni de după trauma Colectiv, pe care lungul  parcurs al realizării filmului într-un fel a reușit s-o facă, și procesul de cunoaștere directă și apoi de înțelegere dureroasă a felului bolnav în care funcționam ca societate sunt experiențe care m-au marcat în acești aproape patru ani”.

colectiv (2019) - Photo