Revistă online editată de Uniunea Cineaștilor din România

Premiul pentru publicistică 2015 al Asociaţiei Criticilor de filmSpre Nord (2022)

To The North


122 min. - Thriller - N 15 - 17.03.2023


Sinopsis : Inspirat din fapte reale. 1996, undeva pe mare. În timpul turei sale pe puntea unei nave transatlantice, Joel, un marinar filipinez religios, îl descoperă pe Dumitru, un pasager clandestin ascuns printre containere. Tânărul riscă să fie aruncat peste bord, în mijlocul oceanului,  în cazul în care este descoperit de ofițerii taiwanezi ce conduc echipajul. Joel decide să-l ascundă, ca semn al credinței sale în Dumnezeu. În curând, începe un joc periculos de-a șoarecele și pisica. Când echipajul, prietenii, chiar și Dumnezeu însuși pare că-i întoarce spatele, Joel învață că trebuie să-și înfrunte singur crudul destin.

 

Regie: Mihai Mincan

Scenariu: Mihai Mincan

Actori Principali: Niko Becker, Soliman Cruz


Galerie foto


Galerie videoDistribuție

Niko Becker Dumitru
Spre Nord (2022) Soliman Cruz Joel
Spre Nord (2022) Bart Guingona Allan
Vezi tot genericul

Producători

deFilm
co-produs de Remora Films (France), Studio Bauhaus (Greece), Screening Emotions (Bulgaria), Background Films (Czech Republic)
cu sprijin CNC și Europa Creativă, Czech Film Fund, the Bulgarian Film Center, ARTE Cofinova, Greek Film Center, ERT Hellenic Broadcasting Corporation

Date de producție

Proiect dezvoltat la EAVE Producers Workshop 2018, ApostLab, Sofia Meetings, New Horizons Studio +, Transilvania Pitch Stop și Villa Kult Residency 2018.
Buget: 1,9 milioane euro
Finanțare CNC: 2.365.330 de lei.
29 de zile de filmare 3 Aprilie - 20 Mai 2021, în România și Grecia

Distribuitori

Best Friend Forever / Follow Art Distribution

Festivaluri

  1. 2018 - TIFF - Premiul Villa Kult Cultural Residency
    2022 - Venetia - Premiul Bisato Dʹ Oro
    2022 - Les Films de Cannes a Bucarest - Premiul Publicului

Trivia

  • Povestea a doi români care vor să emigreze în America, ascuzându-se la bordul unui vapor de marfă care pleacă din Spania, pentru a traversa oceanul. Este inspirat dintr-un caz real din 1996, despre care a relatat presa vremii. În cazul real, a fost vorba de patru români, care au plecat câte doi, în ture diferite. Primii doi s-au urcat clandestin pe vapor, au fost descoperiți de echipaj pe drum și au fost aruncați în apă, omorâți. Vaporul a ajuns în America, s-a întors în Spania, moment în care la bordul său s-au urcat ceilalți doi români, tot pentru a traversa pe ascuns oceanul. În realitate, unul a fost descoperit și a fost omorât, fiind, pare-se, înjunghiat. 
  • În distribuție sunt actori din Phippines, Franța, Romania, Taiwan și Bulgaria.
  • Regizorul dezvăluie că unul din aceşti pasageri clandestini a fost propriul văr, care a fugit în Statele Unite ale Americii la începutul anilor '90 la bordul unei nave similare. "Mi-a spus că groaza resimţită atunci, groaza că va fi găsit şi aruncat în ocean, l-a transformat în cineva cu totul diferit, într-un fel de bestie cu înfăţişare de om, gata să renunţe la orice valori morale şi având un singur scop: supravieţuirea".
Mihai Mincan despre film:
„În 2016 am avut ideea de a ecraniza un incident violent care avusese loc în mijlocul Oceanului Atlantic, pe un vas de tip cargo aflat în drum spre America. Deși faptele din care Spre Nord s-a inspirat parțial se întâmplaseră la mijlocul anilor ’90, mi se părea că-mi spun multe despre lumea în care trăiam în prezent. Era o perioadă în care lumea se zbătea într-o combinație de frică și ură. Efectele crizei economice abia încheiate se vedeau peste tot, în prețuri, șomaj și salarii. Furia plutea în aer: în acel an, Europa a fost zguduită de trei atentate teroriste. Senzația generală era una de neajutorare, că viața ta e la mâna îngăduinței și milei altora, că visurile tale nu se pot îndeplini decât validate de cei care au puterea. Au trecut de atunci șase ani iar lumea s-a schimbat prea puțin de atunci.” 
Radu Stancu despre film:
Spre Nord a fost la propriu o adevărată călătorie, de la finanțare, la producția lui, până la construcția finală a filmului. Încă de la început, m-a atras să-l produc faptul că este inspirat din fapte reale care au rămas controversate și își găsesc ecou în ceea ce se întâmplă și astăzi în lume. Ne-am propus ca prin acest film să aducem și o noua viziune asupra filmului românesc, sunetul și imaginea să propună o experiență inedită pentru spectator, să construiască și să păstreze tensiunea filmului.”
 


 

Website

https://www.defilm.ro/portfolio/tothenorth/