Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismAFF 2019 – „Omul care a vrut să fie liber”, de Mihai Mincan și George Chiper-Lillemark


     Personalitatea misterioasă și charismatică a lui Cezar Mititelu este subiectul de investigație al documentarului Omul care a vrut să fie liber, regizat de Mihai Mincan și George Chiper-Lillemark. Cezar Mititelu, fost student „permanent” al Facultății de Filosofie (1966-1973), predica – și își cucerea admiratorii – vorbind despre ce înseamnă să fii liber; el însuși a refuzat să muncească și a trăit toată viața prin bunăvoința prietenilor săi, până la moartea sa în 1999. Un colaj de talking heads și imagini de arhivă (care ilustrează mai degrabă atmosfera epocii decât viața protagonistului, mai ales că el n-a lăsat nimic scris), filmul face un portret al lui Mititelu bazat pe amintirile și sentimentele foștilor săi apropiați, totodată chestionând moralitatea metodelor acestuia în relație cu cei pe care îi „convertea”.
     „[Ne-a interesat] conceptul de libertate și pe mine, și pe George, care cred că e foarte actual. Cred că un tip de lectură a filmului cu un om care a vrut să fie liber în comunism este primul nivel. De fapt, e conceptul de libertate așa cum l-am înțeles noi și cum ni l-au confirmat și oamenii din jur. Toți, mai mult sau mai puțin, vorbesc despre dramele actuale din viața lor. E [despre] cum poți tu trăi liber într-un mod autentic, cum te poți debarasa de micile jocuri sociale din jurul tău, de toate lucrurile astea pe care le faci la un moment dat ca să continui să trăiești ca un șoarece în cușca ta. Când astea se golesc, când le elimini complet, ce rămâne acolo? Asta ne-a plăcut foarte mult”, spune Mihai Mincan.

     Omul care a vrut să fie liber a avut premiera în cadrul Astra Film Festival 2019, iar la discuția cu publicul au participat regizorul Mihai Mincan și monteurul Dragoș Apetri.
     „Modul de abordare a fost foarte diferit, ne-am dat seama pe parcurs cum ar trebui să-l construim. Noi am filmat și niște intervenții de-ale lor, de-ale regizorilor, care vorbeau despre subiectul respectiv – ei filmați vorbind despre [...]. În varianta finală nu au rămas pentru că ne-am dat seama că mai important este omul decât [ce credeau regizorii despre el]”, a spus Dragoș Apetri despre montajul filmului.
     „[Filmul] a avut o miză super personală. Eu cu George am terminat amândoi filosofia. Nu auzisem de el în momentul ăla, dar cumva ne-am întâlnit pe parcurs, auzind din surse diferite. El auzise de la taică-su, pe care l-ați văzut, este primul personaj din film, Vasile Chiper este tatăl co-regizorului. Eu am auzit din cărțile lui Alexandru Monciu-Sudinski, care e pomenit în film. Cred că la început nu știam că va fi un documentar despre Cezar Mititelu. Inițial, proiectul a luat bani de la CNC și era despre relația de prietenie dintre cei doi, până am început să vorbim cu oamenii și ne-am dat seama că, de fapt, miza e omul ăsta și am deschis toate motoarele spre el”, a mai spus Mihai Mincan.
Imagine: Elena Bădic-Mircea
Montaj: Radu Georgescu
 
(11.12.2019)

Tags: astra film festival 2019, cezar mititelu, documentare romanesti, george chiper-lillemark, mihai mincan, omul care a vrut sa fie liber film

Comments: