Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



“Scurt/4: Istorii de inimă neagră”, patru poveşti despre viaţă şi moarte


„Nici că se putea o colecţie mai eclectică de scurtmetraje decât acest careu de aşi, care mizează totul pe o singură carte: moartea,” spune criticul de film Mihai Chirilov, director artistic TIFF.

     Vineri, 28 noiembrie, are loc premiera naţională a omnibusului Scurt / 4: Istorii de inimă neagră, proiect ce reuneşte patru scurtmetraje româneşti independente, produse în 2014: O lume nouă (regia Luiza Pârvu), Trece şi prin perete (regia Radu Jude), Kowalski (regia Andrei Creţulescu) şi Să mori de dragoste rănită (regia Iulia Rugină). Realizate de case de producţie diferite, filmele sunt legate din punct de vedere tematic: toate vorbesc despre viaţă şi, mai ales, despre moarte, pe diferite tonuri. 
Olimpia Melinte, interpreta rolului principal feminin din O lume nouă, îşi aminteşte: „Toma şi Luiza au reuşit să recreeze un univers şi, prin intermediul scenariului, am păşit şi noi în timp, ne-au luat parcă de mână şi ne-au pus în faţa cufărului cu amintiri, deschis special pentru noi, unde am dat de tainele familiei Ciotloş şi de oameni cu destine şi încercări greu de închipuit azi, în secolul în care pare că suntem la un click distanţă de tot ce ne dorim. Oare, însă, chiar suntem?” Filmul a făcut parte din selecţia oficială a Festivalului de la Brest 2014. 
„E cineva care nu îşi aminteşte de fricile copilăriei? Trece şi prin perete ne întoarce în timp şi ne arată cât de departe sunt oamenii mari de noi copiii, chiar atunci când ne iubesc necondiţionat. Filmul lui Radu este, în fond, un thriller neconvenţional, un alt fel de a aduce în faţa publicului opera lui A. P. Cehov”, spune producătorul Ada Solomon despre filmul distins cu Menţiune specială la „Quinzaine des realisateurs” , Cannes 2014. 
Andi Vasluianu, care face un tur de forţă în Kowalski, povesteşte: „A fost unul dintre cele mai grele roluri pe care le-am avut de jucat, a fost ca la teatru. Totul fiind filmat într-un cadru, trebuia să funcţioneze fără greşeală. Norocul meu a fost că am avut parteneri de excepţie lângă mine.” Filmul a câştigat Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de la Zagreb 2014. 
„Am avut mari emoţii când Iulia a venit cu propunerea să facem un film bazat  pe prezenţa Angelei Similea şi pe una din melodiile de succes interpretate de dumneaei. Însă, după ce i-am propus acest proiect, am primit un răspuns pozitiv şi entuziast, cum mai rar primeşti din partea persoanelor celebre”, spune Dragoş Bucur, unul dintre producătorii filmului Să mori de dragoste rănită, Cel mai bun scurtmetraj românesc la TIFF 2014. 
Scurt / 4: Istorii de inimă neagră strânge laolaltă nume celebre ale filmului şi teatrului românesc (Olimpia Melinte, Marcel Horobeţ, Gabriel Spahiu, Andi Vasluianu, Dorian Boguţă, Şerban Pavlu, Rodica Lazăr) şi nume care vor fi într-o zi celebre (Florin Penişoară, Sofia Nicolaescu, Adina Şteţcu, Paul Radu, Dragoş Sora, Eugen Matei Lumezianu, Ana Maria Bostan, Andreea Scrădeanu, Georgiana Stanciu, Ruxandra Şerban, Octavian Barbu), plus Angela Similea, într-o apariţie extraordinară, pentru prima dată pe marele ecran de la Rămăşagul (1984). 
„Nici că se putea o colecţie mai eclectică de scurtmetraje decât acest careu de aşi care mizează totul pe o singură carte: moartea. Dincolo de tonul întunecat şi nuanţele sumbre ale fiecărui film în parte, există un condiment de ludic şi de inocenţă care transformă o experienţă potenţial alienantă într-una plină de emoţie, umor negru şi vitalitate”, spune Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania, cel care a avut ideea adunării celor patru filme sub un generic comun, pentru a le oferi şi celor care nu ajung la festivaluri şansa de a vedea aceste scurtmetraje pe marele ecran. 
Toate cele patru scurtmetraje pot fi văzute în România numai în cadrul  omnibusului Scurt / 4: Istorii de inimă neagră, distribuit în cinematografe de Freealize. Din 28 noiembrie, spectatorii din Bucureşti, Braşov, Botoşani, Craiova,  Cluj, Constanţa, Focşani, Iaşi, Piteşti, Piatra Neamţ, Slobozia, Târgu Mureş sunt aşteptaţi la cel mai aparte film românesc al anului. 
Producători: Root Films, Focus Fox, Penproduction.ro, DaKino, NYU Tisch, Micro Film, Mitra Film, Cinelabs, Kinosseur, wearebasca, Digital Cube, Chainsaw Europe, Actoriedefilm.ro, Zbang Film, Papaya Advertising, Cutare Film, 111 Film, cu participarea HBO România, susţinerea Institutului Cultural Român şi cu sprijinul Jameson România. 
Parteneri: Uniunea Cineaştilor din România, Club Control, Cărtureşti. 
Detalii: facebook   


Photo Gallery


Video Gallery:

Tags: kowalski, o lume noua, premiere romanesti, sa mori de dragoste ranita, scurt pe 4 istorii de inima neagra, scurtmetraje romanesti, trece si prin perete

Comments: