Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Radu Gabrea începe filmările la „Cocoșul decapitat”


     „Va fi filmul dispariției civilizației săsești din România”, spune Radu Gabrea referindu-se la noul său proiect cinematografic, ale cărui filmări demarează luni, la Sibiu. Ecranizare a best-seller-ului omonim al lui Eginald Schlattner, filmul e o coproducție internațională la care participă Eurimage, FFF Bayern, Austrian Filminstitut, CNC, BR, ORF, TVR.
     La cât de cosmopolită era Transilvania până pe 23 august 1944 ― evenimentul major al cărții și al filmului pe atât de cosmopolită e și echipa. Protagoniștii au fost prezentați ieri la Sibiu. David Zimmerfchied, care-I interpretează pe erou, este german, Alicja Bachleda−Curus este poloneză și a venit direct de la Hollywood, unde a filmat cu Kevin Kline. Wolfgang Hübsch e unul dintre cei mai cunoscuți actori austrieci. Distribuția română e reprezentată de Ioana Iacob, Axel Mustață, Victoria Cociaș, Monica Ghiuță, Irina Deac, Dorel Vișan, Vlad Rădescu, Ovidiu Schumacher vine special de la Miinchen, unde locuiește acum. Deși acțiunea romanului se desfășoară la Făgăraș, filmările au loc numai la Sibiu, Mediaș și Agnita, urmând ca filmul să aibă la anul o proiecție specială la Sibiu. Ieri i-am putut vedea pe câțiva dintre protagoniști în costumele lor din film. Le-au îmbrăcat special pentru jurnaliști, ca să le meargă bine la filmări. Radu Gabrea ne-a spus că ideea de a realiza filmul i-a venit în 2002 și că acum mari case de producție europene se bat pentru drepturile de ecranizare a cărților scriitorului sas care locuiește în județul Sibiu.
     Filmările vor dura 30 de zile. „Am avut de ales între a face un film mai ieftin și a avea mai puține zile de filmare. Am ales a doua variantă”, spune regizorul. Producția nu e ușoară, ea necesită blocarea traficului, folosirea căruțelor și a călăreților, dar echipa este optimistă.
 
 
(România liberă, 26 august 2006)

Tags: cocosul decapitat, iulia blaga, radu gabrea

Comments: