Trei scurtmetraje din programul "Arhiva Activă" sunt disponibile pe paltforma Cinepub, anume
(r. Tudor Eliad).
.jpg)
"Arhiva Activă" este un proiect UNATC "Ion Luca Caragiale" cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la înființarea școlii de teatru și de film, curatoriat de lectorul univ. dr.
Andrei Rus; reconstrucția unui mod riguros și complex de a gândi istoria filmului și a teatrului din România, analizând temele, direcțiile și experimentele realizate de-a lungul timpului în cadrul școlii românești de specialitate.
Mai multe detalii despre proiect și alte noi premiere din cadrul acestuia, săptămîna viitoare, pe
cinepub.ro.
Andrei Rus despre cele trei filme:
"
Dictatorul și supusul său filmul de absolvire al Adei Pistiner, care avea să devină una dintre cele mai apreciate realizatoare ale Studioului de film documentar Sahia, e o alegorie în care un tânăr și frumos poet (interpretat de scriitorul Romulus Vulpescu) e condamnat la moarte de un dictator (seducător, la rându-i), pentru că îndrăznise să dea frâu liber muzicii din inima lui. Ritualul execuției e construit cu migală, ca o adevărată coregrafie a morții de realizatoare și de cei doi directori de imagine (Florin Cornea și Mihai Narti)."
"
Cadențe, în regia lui Radu Gabrea, este influențat de filme suprarealiste și de impresionism. Radu Gabrea a avut o contribuție importantă la modernizarea legislației în domeniul cinematografiei după Revoluție, ce avea să permită afirmarea, puțin mai târziu, a așa-numitului Nou Cinema Românesc. Surprinzătorul cineast conturează, în scurtmetrajul său de absolvire, protagonistul: un profesor trecut de prima tinerețe care trăiește coșmarul neapartenenței și alienării.
"
Piscicultura e, de departe, cea mai incitantă comedie dintre cele păstrate în Arhiva de filme a UNATC și realizate în perioada 1966-1971. Tudor Eliad, regizorul filmului, nu numai că își permite să tragă de o situație probabil reală (lipsa peștelui în magazinele vremii) în tot felul de direcții parodice, care mai de care mai absurde, dar în acest periplu trece - în nici zece minute - prin genuri diverse, făcând constant trimiteri la filme-cult din epocă („Reconstituirea” lui Pintilie sau documentarele în stil narativ produse în Studiourile Alexandru Sahia)."