REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film“Arhiva Activă” se vede pe Cinepub


     Trei scurtmetraje din programul "Arhiva Activă" sunt disponibile pe paltforma Cinepub, anume Cadențe (r. Radu Gabrea), Dictatorul și supusul său (r. Ada Pistiner), Piscicultura (r. Tudor Eliad).
     "Arhiva Activă" este un proiect UNATC "Ion Luca Caragiale" cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la înființarea școlii de teatru și de film, curatoriat de lectorul univ. dr. Andrei Rus; reconstrucția unui mod riguros și complex de a gândi istoria filmului și a teatrului din România, analizând temele, direcțiile și experimentele realizate de-a lungul timpului în cadrul școlii românești de specialitate.
Mai multe detalii despre proiect și alte noi premiere din cadrul acestuia, săptămîna viitoare, pe cinepub.ro.
     Andrei Rus despre cele trei filme:
    "Dictatorul și supusul său filmul de absolvire al Adei Pistiner, care avea să devină una dintre cele mai apreciate realizatoare ale Studioului de film documentar Sahia,  e o alegorie în care un tânăr și frumos poet (interpretat de scriitorul Romulus Vulpescu) e condamnat la moarte de un dictator (seducător, la rându-i), pentru că îndrăznise să dea frâu liber muzicii din inima lui. Ritualul execuției e construit cu migală, ca o adevărată coregrafie a morții de realizatoare și de cei doi directori de imagine (Florin Cornea și Mihai Narti)."
      "Cadențe, în regia lui Radu Gabrea, este influențat de filme suprarealiste și de impresionism. Radu Gabrea a avut o contribuție importantă la modernizarea legislației în domeniul cinematografiei după Revoluție, ce avea să permită afirmarea, puțin mai târziu, a așa-numitului Nou Cinema Românesc. Surprinzătorul cineast conturează, în scurtmetrajul său de absolvire, protagonistul: un profesor trecut de prima tinerețe care trăiește coșmarul neapartenenței și alienării. 
     "Piscicultura e, de departe, cea mai incitantă comedie dintre cele păstrate în Arhiva de filme a UNATC și realizate în perioada 1966-1971. Tudor Eliad, regizorul filmului, nu numai că își permite să tragă de o situație probabil reală (lipsa peștelui în magazinele vremii) în tot felul de direcții parodice, care mai de care mai absurde, dar în acest periplu trece - în nici zece minute - prin genuri diverse, făcând constant trimiteri la filme-cult din epocă („Reconstituirea” lui Pintilie sau documentarele în stil narativ produse în Studiourile Alexandru Sahia)."
   

 

 

 
(15.01.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ada pistiner, andrei rus, arhiva activa unatc, cinepub.ro, radu gabrea, unatc 70

Opinii: