Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism”Phoenix. Har/Jar”, de Cornel Mihalache, produs de TVR


     Este uimitoare longevitatea legendei Phoenix, trupă rock glorioasă în anii ʹ70. În 2022, s-au împlinit 60 de ani de activitate și au apărut două documentare foarte diferite: Phoenix – Povestea, realizat de Cristian Radu Nema, și Phoenix. Har/Jar, realizat de Cornel Mihalache.
Phoenix. Har/Jar este povestea spusă, în ordine cronologică inversă, de către membrii ei, cu foarte puține imagini de arhivă, dar cu foarte multă emoție transmisă de mărturiile înlănțuite ale muzicienilor ajunși acum la senectute.
Chiar dacă în 1977 mare parte din trupă a plecat în Germania, întoarcerea lor din 1990 a fost eveniment național, pentru că adolescenții preluaseră legenda și vinilurile de la părinți.
     Câteva dintre momentele-cheie ale documentarului lui Cornel Mihalache și al Claudiei Nedelcu Duca sunt referințele la ”tezele din 1971”, cu schimbări culturale majore impuse de Nicolae Ceaușescu, care au generat crearea unor albume cu influență folclorică (”Mugur de fluier” și ”Cantofabule”), colaborarea cu Cenaclul Flacăra al lui Adrian Păunescu, documentele din arhiva CNSAS (printre care este o scrisoare a lui Nicu Covaci către mama sa, care n-a ajuns niciodată la ea), chitara abandonată, vândută și răscumpărată de Erika Demian.  
     Povestea este spusă de membrii trupei, într-o înlănțuire narativă abil construită, ca și cum ar fi un singur povestitor cu mai multe voci. Alături de publicul din Cinema Union, prin satelit, au fost în legătură directă mai mulți membrii ai trupei, aflați în alte țări, din SUA până în Australia.
Documentarul are 104 minute, dar interviurile integrale sunt în cartea ”Phoenix. Har/Jar”.
Din 20 ianuarie, filmul este în cinematografe.

Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu

Tags: claudia nedelcu duca, cornel mihalache, phoenix har jar documentar, trupa phoenix 60 de ani, tvr production

Comments: