Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismBrâncuși…azi


     Unul dintre realizatorii de imagine din TVR, Traian Rocşoreanu, a fost ales să evoce silueta marelui român cetăţean al planetei Terra: Constantin Brâncuşi.
      Poate cel mai harnic în purtarea spiritualităţii româneşti pe toate continentele rămâne încă cel care a înnoit sculptura în lume: Constantin Brâncuşi.
     Mi s-a întâmplat odată, la un Seminar internaţional, să aud vorbindu-se despre... „pesimismul” lui „Brancuzi”. N-am înţeles, decât după ce a fost citat numele unei opere, la cine se referea vorbitorul.
     L-am întrebat după aceea dacă ştia că Brâncuşi era român şi dacă-i cunoaşte opera astfel încât să susţină „pesimismul” autorului. Interlocutorul meu a fost sincer surprins să afle că era ţăran român cel cunoscut de oricine păşeşte în marile muzee de pretutindeni. Şi a încuviinţat că sufletul lui Brâncuşi, care-i străbate cu măreție operele în veşnicie, e luminat de gândul împlinirii desăvârşite şi al înălțării nestăvilite.
     Cu îndrăzneala de a crea un eseu cinematografic de lung metraj, regizorul Cornel Mihalache și directorul de imagine Alex Goldgraber au pornit acum, la sfârşitul secolului, în căutarea şi destăinuirea spiritului marelui artist român, acolo unde şi-a făurit creaţia şi unde aceasta îl vesteşte tuturor oamenilor.
     Originalitatea concepţiei acestei întreprinderi inspirate şi bine înfăptuite se întemeiază pe ideea sugerării unei supravieţuiri fizice a artistului, care îşi revede mărturisirile scrise despre cum a dat naştere fiecărei capodopere şi retrăieşte tot ce a investit mai înalt şi mai adânc fiinţa lui de geniu în ele. Lectura manuscrisului o face actorul Constantin Drăgănescu. Dar pentru a evoca imaginea artistului însuşi, autorii l-au ales pe colegul nostru Traian Rocşoreanu.
     Prin intermediul acestui film se vor afla poate mai mulţi care să ştie cine şi de unde e Constantin Brâncuşi.
 
(noiembrie 1996)

Tags: brancusi, cornel mihalache, documentar

Comments: