Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



”O noapte în Tokoriki”, producție UNATC, la Berlinale 2016


Scurtmetrajul O noapte în Tokorikiregizat de Roxana Stroe,  a avut premiera mondială luni, 15 februarie 2016, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Filmul a fost selectat pentru competiția Generation 14plus, alături de alte 16 scurtmetraje din 11 țări , intrând astfel în cursa pentru Ursul de Cristal.
Generation 14plus și Generation Kplus, cu sub-secțiunile lungmetraj și scurtmetraj, sunt două categorii ale secțiunii Generation, care  este dedicată producțiilor realizate de tineri și inspirate din universul lor. Din cele 2000 de titluri înscrise în secțiunea Generation, au fost selectate în total 63 de filme pentru cele două categorii. O noapte în Tokoriki este în acelaşi timp unul din filmele nominalizate pentru Teddy Awards.
          O noapte în Tokoriki e construit în jurul petrecerii de majorat a Geaninei. Se lasă seara și e agitație  mare în Tokoriki, discoteca din sat. Luminile de neon se aprind la geam, sala este decorată cu baloane, părinții Geaninei își ocupă regulamentar locurile la masă, DJ-ul comunei își pregătește playlist-ul cu hituri, iar Geanina își așteaptă invitații. Curând, discoteca se animă, iar tinerii se dezlănțuie pe ringul de dans. Însă Alin pare preocupat de ceva. Ochii îi sclipesc de fiecare dată când întâlnește privirea Geaninei, lucru care nu trece neobservat de prietenul ei. La final, Geanina va avea parte de o mare surpriză, pe care  nimeni nu o va uita prea curând.
O noapte în Tokoriki  este al treilea scurtmetraj și lucrarea de master a Roxanei Stroe, după Plante perene (Premiul Criticii acordat de U.C.I.N. la CineMAiubit 2013) și Black Friday (Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc în cadrul Zilelor Filmului Romanesc la TIFF 2015). Scenariul este scris de Ana Maria Gheorghe și Roxana Stroe.
Distribuția filmului este formată din Cristian Priboi  (un tânăr rrom care a studiat timp de doi ani la UNATC),  Cristian Bota (Poarta albă),  nominalizat la Premiul Gopo pentru Tânără Speranță 2015, și Iulia Ciochină, selectată pentru Programul Berlinale Talent Campus 2016.
Din echipa de producție fac parte Laurențiu Răducanu – director de imagine, cu care Roxana Stroe a colaborat și la celelalte scurtmetraje, Adina Lupu – scenograf , Victor Miu – sunet (Masteratul în Arta Sunetului de film  la UNATC în 2015).
O noapte în Tokoriki este produs de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”IL Caragiale” București și distribuit de Ultraviolet Media.

 
(17.02.2016)

Tags: berlinale 2016, cristian bota, filme studentesti unatc, iulia ciochina, o noapte la tokoriki film, roxana stroe

Comments: