Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism“Poarta albă”, în cinematografe din 17 octombrie


În 16 octombrie, la Cinema Studio, va fi premiera producţiei Poarta albă, regizată de Nicolae Mărgineanu, în prezenţa echipei. Din 17 octombrie, filmul va intra în cinematografele din toată ţara.


     Poarta albă este un film inspirat din fapte reale şi porneste de la descoperirea din anul 2007, făcută de un student la Teologie. Acesta observă pe fresca Bisericii Sfântul Elefterie din Bucureşti că Pruncul Iisus, ţinut în braţe de Maica Domnului, este îmbrăcat în zeghe de puşcăriaş. Ştirea ar fi trecut neobservată, dacă nu s-ar fi aflat că fresca fusese pictată, în urmă cu 50 de ani, chiar de către părintele Arsenie Boca, fost deţinut la Poarta Albă şi în permanenţă supravegheat de Securitate. Părintele era considerat, încă de pe atunci, Sfântul Ardealului.  
Poarta albă este un testimonial al unor vremuri dure, nu foarte îndepărtate, urmărind viaţa a doi studenti care, odată ajunşi în lagărul morţii ca deportaţi politici, îşi dau seama treptat că munca forţată la Canal nu are scopul construirii unei căi de transport între Dunăre şi Marea Neagră, ci crearea unui loc al suferinţei organizate, unde cei indezirabili regimului comunist trebuie exterminaţi. Întâlnirea cu Părintele Arsenie Boca îi ajută să descopere speranţa într-o lume ce părea fără speranţă. O poveste despre prietenie şi solidaritate într-un univers întunecat şi nedrept. 
Lungmetrajul a fost proiectat la Zilele Filmului Românesc de la Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2014, iar Nicolae Mărgineanu a primit Premiul Gopo pentru întreaga activitate la gala din 2014.

Detalii: www.poartaalba.ro
 


 


Tags: adrian titieni, alin state, cristian bota, ion besoiu, maria ploae, nicolae margineanu, poarta alba, sergiu bucur

Comments: