Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismCentenarul Filmului Românesc, la Câmpina, Bârlad și Pitești


     Caravana Centenarului Filmului Românesc a ajuns în ultimele două săptămâni în trei localități din România: Câmpina, Bârlad și Pitești. Aceste episoade ale proiectului au adus aici filme ca Aferim!, Restul e tăcere sau Bacalaureat. La acestea se adaugă o vizionare specială a documentarului produs și realizat de Agenția Națională de Presă AGERPRES, pentru și despre Centenarul României: România, la 100 de ani.
     Caravana Centenarului Filmului Românesc a ajuns până acum în 14 localități din România și Republica Moldova și își continuă în perioada următoare drumul prin țară.
     Sâmbătă, 12 mai 2018, a fost proiectat Aferim! la Casa de Cultură „Geo Bogza” din Câmpina. După vizionare, actorul Cuzin Toma a vorbit cu publicul despre film. El a afirmat că lungmetrajul a fost apreciat în cadrul festivalurilor imaginea autentică asupra problemelor sociale cu care se confruntă societatea românească. „[…] Aferim! este o poveste cu oameni și pentru oameni, o poveste a noastră, a societății românești, cu bune și cu rele. Filmul nu este despre romi, ci despre adevăr,” a afirmat Cuzin Toma.
     Caravana Centenarului Filmului Românesc a ajuns la Bârlad pe 13 mai 2018, unde a proiectat filmul românesc Restul e tăcere, în regia lui Nae Caranfil și documentarul dedicat Centenarului României, România la 100 de ani, realizat de Agenția Națională de presă AGERPRES.
     Actorul Ovidiu Niculescu le-a transmis bârlădenilor un mesaj video: ,,A fost o oportunitate fantastică să lucrez la acest film, să pot să studiez cu adevărat un personaj, să pot să mi-l asum cu adevărat, iar aceasta e o întâlnire care se întâmplă foarte rar în viața unui actor și mă bucur de ea și de tot ceea ce m-a învățat. Să nu uităm că filmul acesta vorbește despre creativitate și despre voința cu care cineaștii români, încă de la început, indiferent că au fost actori sau scenariști și-au dat sufletul pentru această meserie superbă”.
     Pe 20 mai 2018, în ziua în care s-au împlinit 630 de ani de la prima atestare documentară a Piteştiului, a avut loc inaugurarea Cinematografului Bucureşti din subordinea Primăriei municipiului Piteşti. Prin parteneriatul cu Centenarul Filmului Românesc, piteștenii au putut viziona filmul Bacalaureat, în prezența actorilor Adrian Titieni și Lia Bugnar, care au discutat cu publicul la final. „Sunt plăcut surprins de cât de multă lume este în sală. Cred că începe o poveste cu drumuri dese la Pitești și suntem onorați să fim aici,” a spus Adrian Titieni.
     Lia Bugnar a punctat importanța filmului românesc pe marele ecran din țara noastră: „Eu cred că filmele românești au mult mai multe bile albe decât oricare film american sau italienesc pentru că ne putem regăsi în el. Suntem noi acolo și, oricum ar fi, în momentul în care ne vedem noi acolo, într-o oglindă mărită, putem încerca să mai îndreptăm lucrurile”.
(22.05.2018)

Tags: adrian titieni, centenarul filmului romanesc, cuzin toma, lia bugnar, ovidiu niculescu

Comments: