Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Filmele românești de la San Sebastián International Film Festival 2015


     San Sebastián International Film Festival, ajuns la ediția cu numărul 63, se desfășoară între 18 și 26 septembrie anul acesta.

     Una dintre secțiunile non-competiționale mult așteptate este „Zabaltegi”, pentru diversitatea filmelor pe care le aduce în fiecare an, documentare și ficțiune. În acest context pot fi văzute, la San Sebastián, două filme românești recente: Comoara (r. Corneliu Porumboiu) și Muntele Magic (r. Anca Damian), care urmează să intre în cinematografele românești pe 9 octombrie.
     Ambele filme au participări la festivaluri importante, Muntele Magic a fost la Karlovy Vary (Mențiune specială), la Festivalul de Animație Antoche și Annecy, la Ottawa, urmând să aibă o proiecție și la Busan, în Coreea de Sud (1-10 octombrie). Comoara a fost prezentat la Cannes (Premiul Un Certain Talent), Transilvania, Sarajevo și Karlovy Vary.
     Festivalul are mai multe secțiuni, competiționale și non-competiționale, dar și o serie de evenimente importante pentru industrie, cum este forumul pentru co-producții între Europa și America Latină.
     De asemenea, de 14 ediții, găzduiește International Film Students Meeting, un program care facilitează legăturile dintre tineri din întreaga lume și care le oferă o serie de ateliere cu profesioniști din industrie. Printre alte activități, anul acesta îi vor întâlni pe Charlie Kaufman și Jia Zhangke.
     Pentru a participa, studenții se înscriu cu un film de școală și, dacă sunt selectați, organizatorii trimit școlii o invitație pentru regizor și pentru cel mult încă 4 studenți, care pot face parte din juriul filmelor studențești. Black Friday (r. Roxana Stroe) este în competiție, iar Germain Kanda va fi în juriu.
     Detalii: Sansebastian.com // International Film Students Meeting


Tags: anca damian, black friday film, comoara film, corneliu porumboiu, festivalul de film san sebastian 2015, muntele magic film, unatc

Comments: